Waarom je zoon heus wel als prinses naar school kan gaan

07.02.2019 18:30
Waarom je zoon heus wel als prinses naar school kan gaan

Peuter- en kleutermoeders: je ziet ze vaak met een verkleed kind in hun kielzog. Van Elsa tot Brandweerman Sam, van ridder tot prinses. Brenda ziet er geen kwaad in, maar niet iedereen denkt daar zo over. 

Mijn neefje van vier woont werkelijk al maanden in zijn Spidermanpak. Meestal zonder masker, want dat eet zo lastig en bovendien ga je toch wel regelmatig op je plaat als je er niet goed doorheen kunt kijken. Hij heeft intussen meerdere identieke pakken, want die ene begon te stinken en zes gaten waren toch wat veel. Meneer wil pertinent niks anders aan, punt uit. Hoe heerlijk is het als je kind er zo bij kan lopen als zijn grote held, dag in dag uit? Ik had vroeger zelf niets met verkleden, maar ik vind het nu zo vertederend om te zien. Kleintjes al zelf hun kleren laten kiezen vind ik een hogere vorm van vrijheid en zelfstandigheid, die ze zelfvertrouwen geeft en heus niet schaadt. Al zijn er risico’s, zoals de grote boze buitenwereld. Want die roept continu: “Heeft dat joch geen normale kleren?” en “Waarom laat je dit toe als moeder?”

LEES OOK: Werken als moeder: het mag je wel wat makkelijker worden gemaakt.

Sneeuwwitje met vleugels

De peuterzoon van een vriend droeg een jaar lang liefst elke dag een Sneeuwwitje-jurk, gecombineerd met engelenvleugeltjes. Zat hij dan, stralend als een diva achterop de fiets bij zijn grote papa. Té aandoenlijk! Hoe fijn dat je op die leeftijd nog helemaal geen last hebt van genderkwesties, of schaamte voor hoe je erbij loopt. En hoe geweldig als je dat als ouder mede mogelijk maakt, je zelf ook over eventuele schaamte heen kunt zetten! Respect. De verkleedliefde hield aan toen het jongetje naar de kleuterschool ging. Hij wilde per se als vliegende prinses aan zijn eerste schooldag beginnen. Moet je dan als ouder ‘nee’ verkopen? Mijn vriend en zijn vrouw kozen ervoor hem zijn gang te laten gaan, maar vertelden hem ook vooraf dat andere kindjes er misschien wel eens een grapje over zouden kunnen maken. Dat vond hij niet erg, en dapper ging hij in jurk naar school. Niemand zei er wat van, niemand lachte hem uit.

Hooligan

Toen ik gisteren mijn 3-jarige zoon ophaalde van de crèche, trof ik hem samen met zijn bestie aan in de gang. Ze scandeerden “Ajax! Ajax!” Vriendje had een voetbaltenue aan over zijn spijkerbroek en trui. Ik moest echt even twee keer kijken of dat mijn zoon was die zich als een hooligan voortbewoog door het pand, iets roepend waarvan hij niet eens wist wat het was. “Ehm ja, hij heeft dus een oudere broer…”, verzuchtte de moeder van het vriendje. Ik heb genoten van hoe blij dat ventje erbij liep, hoe trots hij tegen me riep dat hij een échte voetballer was. Als mijn zoon dat nu voortaan ook wil: helemaal leuk. Krijgen we wel heibel met papa over de clubkleuren, maar goed. Wat ik wil zeggen: lekker man, als je niet moeilijk doet omdat het winter is en gewoon een kort sportbroekje en shirtje over zijn kleding aantrekt. Of omdat je zogenaamd in gewone kleren moet lopen (als je 3 bent). “Ga jij maar lekker als voetballer, schat.” Ik hou ervan.

Klas vol Disneyfiguren

Maar straks zijn hij en mijn zoon vier. Dan gaan ze ook naar de basisschool, net als Spiderman en Sneeuwwitje-met-vleugels. Ik vind dat ze dan nog steeds gewoon als een alterego naar keuze rond kunnen sjouwen. Ik snap dat een juf van groep 4 niet per se zit te wachten op een lokaal vol Disneyfiguren of tovenaars, maar in de kleuterklas moet het toch zéker nog kunnen? Er zijn veel ouders die het niet met mij eens zijn. En er zijn zelfs basisscholen die het niet met me eens zijn. Die kinderen in verkleedkleding weren, omdat ze ‘anders niet zichzelf zijn’. Denk aan de basisschool in Gelderland waar kinderen vorig jaar niet als Piet of Sint verkleed mochten (en dat had niets te maken met de grote Pietendiscussie).

Pesten

Als mijn kinderen straks verkleed naar buiten of naar school willen: helemaal prima. Ik wil ze niet belemmeren in hun onschuldige spel. Ze zijn maar één keer kind en hoeven zich nog niet druk te maken over sociaal geaccepteerd gedrag. Bescherm ik ze dan onvoldoende tegen pesten? Absoluut niet! Ik stimuleer juist dat ze mogen zijn hoe ze willen zijn, en wil ze niet onbedoeld een gevoel van schaamte of angst aanpraten door verkleedkleren alleen maar binnenshuis toe te staan. Ik wil ze leren dat anderen er misschien iets van vinden als ze erbij lopen alsof het altijd carnaval is, maar dat het hun eigen keuze is. Als scholen verkleden verbieden, vind ik dat ze indirect juist pesten aanwakkeren. Want de focus ligt dan op niet anders mogen zijn, en da’s volgens mij nou net wat we onze kinderen niét willen leren.

LEES OOK: Weer iets om je zorgen over te maken: lijdt jouw kind aan Early Life Stress?