Waarom de zomer funest is voor de nachtrust van jonge ouders

13.07.2016 11:08
nachtrust

De zomer. We houden ervan, maar we verafschuwen het tegelijkertijd. Want die geliefde lange, lome zomeravonden worden ons keihard door de neus geboord. Om van een goede nachtrust nog maar te zwijgen. Voor jonge ouders is de zomer hét seizoen van slecht slapende kinderen. En wel hierom:

 1. ‘Maar het is nog licht buiten!’
  Zie een peuter maar eens te overtuigen van het feit dat het om 19.30 uur toch echt bedtijd is. Terwijl je het afgelopen half jaar steevast hebt geroepen: “Als het donker is, gaan we slapen.”
 2. ‘En in mijn kamer is het ook nog licht.’
  Wie de fout heeft gemaakt om geen verduisterende gordijnen aan te schaffen voor in de kinderkamer, wordt nu keihard afgestraft.
 3. ‘Mamaaa, ik heb het zo warm!’ 
  Denk je nog even lekker met je man van die zwoele zomeravond te kunnen genieten, met een wijntje en kaasjes, hoor je van boven gegil terwijl je net geïnstalleerd zit in je nieuwe hippe tuinset. De zon die de hele dag op het slaapkamerraam van je kind heeft staan schijnen, heeft zijn slaapkamer in een soort bikramyoga-zaaltje veranderd. Geen wonder dat ie niet kan slapen, nee. Het raam nog even open dan maar?
 4. ‘Er komt een spook in mijn kamer!’ 
  Nee liefje, dat is het gordijn wat heen en weer waait. Ik doe het raam wel weer dicht.
 5. ‘Mag ik nog een slokje water?’
  Aaaargh, en mama wil een slok wijn. Oké vooruit, hier is je glaasje water en dan echt lief gaan slapen.
 6. ‘Ik kan niet slapen, want het is nog niet donker.’
  Doe je ogen dan dicht! Dan wordt het vanzelf donker!
 7. ‘Ik heb hier kriebel mama en er zit een vlieg in mijn kamer.’
  Nee liefje, dat is een mug en dat gekriebel op je arm komt omdat de mug je heeft geprikt. We roepen papa wel even, die kan de mug vangen.’
 8. ‘Ik lig niet lekker, want er zit allemaal zand in mijn bed.’
  Dat komt omdat we vandaag op het strand zijn geweest, weet je wel? En jij bij het uitkleden je schoentje omkiepte boven je bed. Mama gaat morgen je bed verschonen.
 9. ‘Het is nu donker he mama?’
  Ja liefje, dat komt omdat het inmiddels 23.00 uur is. Je MOET nu echt gaan slapen!!
 10. Om 05.30 uur: ‘Mamaaaaa, ik ben wakker!’  
  Het is nog midden in de nacht! Doe nog maar even je oogjes dicht alsjeblieft.
 11. ‘Maar het is licht buiten! Dan mag ik toch opstaan?’
  Aaaaaaargggghh!!!

Komt dit tafereel je bekend voor? Bij mij (Philippine) thuis wel. Bovenstaand lijstje herhaalt zich dagelijks. Peuterzoon James trekt elke avond zijn trukendoos open en tegen de tijd dat het bedtijd is voor mijn vriend en ik, slaapt James ook net pas. Daar gaan de avondjes met z’n tweeën.

Maar toen hoorde ik dus over de gordijnen van VELUX. Die verduisterend werken en de warmte buiten houden. Die moest ik hebben! James mocht kiezen. Na een uur wikken en wegen – deze, nee deze mama (er is zoveel keus!) – nam hij de gele. Dolenthousiast pakte hij ze een paar dagen later van de postbode aan en gewapend met kluskoffer en boormachine gingen we naar zijn kamertje om de gordijnen op te hangen.
Nou dat bleek dus echt een eitje. Die boormachine en je gereedschap kun je in de schuur laten liggen. Er zit een kliksysteem op de gordijnen waarmee je ze gemakkelijk in het raam klikt en met een bijgeleverde schroevendraaier, schroef je de schroefjes in het raam. Binnen vijf minuten was het eerste gordijn gemonteerd, en nog geen drie minuten later zat ook gordijn twee in het raam. Je kunt de gordijnen stellen zoals je zelf wilt – open, dicht, of halfopen: ideaal om het zonnetje buiten te houden, en toch licht in je kamer wilt als je kinderen daar spelen. Doe je de gordijnen dicht, dan is het ook echt donker. Top!

Veluxvoorbeeld


VELUX heeft voor elk dakraam een passend gordijn.
Er zijn plissé-gordijnen die zorgen voor een optimale verduistering, buitenzonwering die de zon en warmte buiten houden en de rolluiken doen beide: ze verduisteren en werken zonwerend. Er zijn ook speciale insectenhorren die ervoor zorgen dat je ’s nachts je raam kan open zetten zonder dat er een mug naar binnen vliegt. Zo kan VELUX je dus helpen aan een goede nachtrust. Donker, koel en zonder muggen. En dat in allerlei kleuren en printjes. Kun jij dus zorgeloos genieten van die heerlijke zomeravonden, terwijl je bloedjes vredig liggen te slapen.

Het enige waar James af en toe nog over klaagt is dat het zo donker is in zijn kamer. Maar binnen tien minuten is hij al vertrokken. Laat die zomer maar komen!

Wil jij ook lekker slapen? Hier lees je meer informatie over VELUX en de raamdecoratieproducten.

Dit bericht is voortgekomen uit een samenwerking met VELUX, maar de inhoud ervan is 100 % van onszelf. Lees hier alles over ons advertentiebeleid.