Waarom krijg je rode ogen in het zwembad? Dit is de verschrikkelijk vieze waarheid

25.12.2017 00:10

Rode ogen van het zwemmen – dit is de echte oorzaak! Jongens, ik ben een paar dagen in Frankrijk met een huis met en privézwembad. Ik zwem de hele dag, en toch worden mijn ogen niet rood. Opeens las ik dit stuk en viel het kwartje! Dit is waarom je rode ogen krijgt in een openbaar zwembad.

Amerikaanse onderzoekers hebben een rapport doen verschijnen over de werkelijke reden dat je rode ogen krijgt in zwembaden. Het is niet de chloor – het is urine, zweet en poep! Want jij kan je plas wel ophouden, maar de kinderen doen dat echt niet hoor!

Samen met de Water Quality en Health Council heeft de onderzoekscommissie van de Centers of Disease Control and Prevention (CDCP) de noodklok geluid. Ze vinden dat iedereen moet weten wat de werkelijke – en echt best wel vieze – oorzaak is van die prikkende ogen.

Dat begint ermee dat een een wijdverbreid misverstand is dat chloor alle bacteriën in een zwembad doodt. De onderzoeker van het CDCP zegt het zo: “Chloor gaat een verbinding aan met alle vieze dingen het zwembad die het probeert te killen, en die verbinding zorgt voor irritatie aan de ogen. Het is dus chloor, vermengd met urine en zweet dat de rode ogen veroorzaakt.”

Alle bacteriën doen er volgens de onderzoeker een dag of 10 (!) over om gedood te worden door de chloor. Ook het bacterie dat bijvoorbeeld diarree veroorzaakt. “Het gaat er niet om of je ontlasting verliest in het zwembad. Als je gaat zwemmen met een bacterie, dan komt deze sowieso in het water terecht. Voor langere tijd dus.” Daarom, zegt de onderzoeker, is het zo belangrijk dat mensen douchen voor ze het zwembad in gaan.

De commissie eindigt met een serie tips om het water schoon te houden. Je leest ze hier. Maar dan moet wel iedereen dat netjes doen natuurlijk. Tot die tijd…? Ik weet het niet.