Waarom margarine tóch beter is voor kinderen dan echte boter

Gewone boter beter dan margarine? Boter is weliswaar vet, maar ook natuurlijker dan margarine. En dus veel beter voor ons zou zijn, mits we het met mate eten natuurlijk. Voor kinderen blijkt dit toch weer niet te kloppen: die kunnen beter margarine eten. Dit is hoe het zit.

Ruim de helft van de Nederlanders smeert altijd boter op zijn brood: meestal is dit geen roomboter maar margarine of halvarine. Margarine is een mengsel van plantaardige olie en water: de tijd dat er dierlijk vet in werd verwerkt, ligt ver achter ons. Maar wat er wél in margarine zit, is vitamine D. De fabrikanten doen dat erin.

Vooral kinderen hebben  vitamine D nodig omdat hun botten nog groeien. Een volwassene heeft elke dag 0,000005 gram vitamine D nodig, een kind de helft. Als je je 4 boterhammen per dag met margarine eet, kom je aan de helft van je dagelijkse behoefte. De rest zou moeten komen uit zonlicht, maar in de winter haal je dat niet. Daarom moet je kinderen onder de 4 vitamine D geven.

Wij vergeten het vaak, maar er zijn onderzoeken die vermoeden dat een tekort aan vitamine D ziekten veroorzaakt, zoals kanker, diabetes, reuma en zelfs multiple sclerose!
Smeren dus maar, die boterhammen!

Lees hier waarom wit brood soms beter is dan bruin brood.

LEES OOK: Deze moeder gaat wel heel ver om haar kinderen hun brood op te laten eten

 

Geschreven door
More from Barbara van Erp

48 Ongelofelijke Dingen Die Gebeuren Als Je Kinderen Hebt

Barbara zet ze voor je op een rijtje. En niets ervan is...
Lees verder