Wist je dat je van verse jus net zo dik wordt als van cola?

 Als de kinderen iets te weinig fruit hebben gegeten, wil ik nog weleens een glas sinaasappelsap voor ze uitpersen. Lekker toch? Maar het lijkt beter dan het is. Ook zelf uitgeperst sinaasappelsap zit vol suiker en zuur!

Amerikaanse wetenschappers hebben een indeling gemaakt van de meest gezonde dranken, naar de minst gezonde dranken. Niet heel verrassend bleek water het allergezondst te zijn. Maar waar wij ons wel over verbaasden was dat vruchtensap bij hen op de één na laagste plaats eindigde, samen met volle melk en bier (!). Ook verse sap!

Vruchtensap scoort zo laag omdat het veel suiker bevat: net zo veel als frisdrank. Zowel versgeperst vruchtensap als uit een pak, Roosvicee, diksap en drinkyoghurt bestaan allemaal grotendeels uit suiker. Een vergissing die vaak wordt gemaakt is dat mensen denken dat suikers uit vruchten beter zijn dan toegevoegde suikers, maar dit is niet het geval. Suiker is suiker. Suiker uit sinaasappelsap is exact vergelijkbaar met suikers uit frisdrank. Sterker nog: versgeperst of uit de fabriek maakt voor de calorieën niet eens uit!

Daarnaast is bekend van frisdranken dat er veel zuur in zit, en dat dit in combinatie met de grote hoeveelheid suiker maakt dat deze heel slecht zijn voor je tanden. Maar dit geldt ook voor sinaasappelsap. Dit bevat van nature citroenzuur, waarin tandglazuur net zo snel oplost als in fosforzuur.

In tegenstelling tot cola bevat sinaasappelsap natuurlijk wel vitamines, maar op zich zijn deze niet genoeg reden om veel sap te drinken. Sinaasappelsap bevat vooral veel vitamine C, en dit kan je ook makkelijk binnenkrijgen als je geregeld aardappels, groente en soms een stuk fruit eet. Andere vruchtensappen, zoals appelsap en druivensap, bevatten amper vitamines, en zijn dus praktisch net zo slecht als cola.

Fruit is trouwens wél gezond! Fruit levert namelijk vezels, en veel minder suikers (in een glas sinaasappelsap zitten al snel 3 sinaasappels). Fruit is een onschuldig tussendoortje, waar je kinderen niet snel dik van zullen worden.

 

 

Geschreven door
More from Barbara van Erp

Die verschrikkelijke hoeveelheden snoep (Barbara kan het echt niet meer aan)

Barbara was werkelijk verbijsterd door de grote hoeveelheden snoep die de kinderen...
Lees verder