Vragen van je kind die je tot waanzin drijven. Supergrappig filmpje!

vragen, kind, waanzin
Waarom is de lucht blauw? Waarom moet ik schoenen aan? Waarom is er zwaartekracht? Bam-bam-bam, als een spervuur krijg je ze op een gegeven moment op je afgeschoten. Hartstikke leuk, zo’n nieuwsgierige kleuter, maar soms ook dodelijk vermoeiend – want paraat heb je de antwoorden vrijwel nooit. De leukste komiek allertijden, Louis CK, gaat er even op los. Tranen over onze wangen.

Lees ook: 9x totaal in shock toen mijn tweede kind kwam

Oh man, wat was ik trots. De eerste waarom-vraag van mijn dochter. Geen idee meer wat de vraag was, maar ik weet nog wel dat ik ‘m zorgvuldig heb afgehandeld. Er Heel Erg Diep op in ben gegaan. Dat deed ik namelijk nog, de eerste 234 vragen van mijn dochter. Niets was me te gek. Wist Ome Google het antwoord niet, dan haalde ik met een geduldig wachtend kind naast me alles uit de kast om haar op haar wenken te bedienen; van atlas, woordenboek en encyclopedie tot allerhande huis-tuin en keukengerei om kwesties te verduidelijken, zoals zaklamp, ballen en lepels.

Man, wat heb ik lang mijn stinkende best gedaan om die onmogelijke vragen te beantwoorden. Ik was als de verlichte gids aan mijn dochters zijde bij haar ontdekkingsreis in deze wondere wereld. Totdat dochterlief het moyenne vragen per dag begon op te schroeven tot een stuk of vijftig. Toen vond ik het opeens een stuk minder grappig. Van de week betrapte ik me er zelfs op dat ik, toen ze vroeg of het op Mercurius koud was, mompelde: ‘Ja, schatje, vind ik ook.’ Gek genoeg nam ze daar nog genoegen mee. Het is erg, ik weet het, maar het lukt nu al gewoon niet meer, die vragen. Ze is vier, de schat. Waar komt ze in godsnaam mee aanzetten als ze acht is? Hoe ga ik dat doen? Wat gaat ze d’r ouwe moedertje een domme doos vinden, dan! Nou ja. Zover is het gelukkig nog niet. Toch maar mijn stinkende best blijven doen, is het voornemen. Door elke dag een een pagina uit de encyclopedie uit mijn hoofd te leren. Word ik er zelf ook nog wat wijzer van ;-)

Gelukkig ben ik niet de enige die af en toe radeloos word van de waarom-vragen van mijn kind. Opperkomiek Louis CK draait zichzelf in dit filmpje een gigantische mindfuck in. Louis staat binnenkort in Nederland op de planken. Boek maar vast die oppas, want dit wordt een feest der herkenning.

Dinsdag 16 augustus in de Ziggo Dome, Amsterdam. Kaartjes kun je hier bestellen.

Geschreven door
More from Franke van Hoeven

Neem eens wat vaker een glas champagne (of wijn. of bier. of gin tonic)

Franke, inmiddels goed getraind als moeder, wil graag even vertellen waarom champagne...
Lees verder