Waarom doen we in vredesnaam zo hysterisch over luizen?

08.03.2016 04:59

Dames en heren! Er bestaat dus een Nationale Luizendag. Renske’s Dex is voor de allereerste keer door een luizenmoeder onder handen genomen wordt. Spannend hoor. Het is iets waar grote prioriteit aan gegeven wordt op scholen. Renske vraagt zich echter wel af: waarom?

LEES OOK: Nieuw! De oplossing tegen luizen

Zeg nou zelf: tijdens het schoolbestaan ligt er best veel nadruk op luizen. En op luizenmoeders (waarom geen vaders trouwens? Daar kan ik echt woe-dend van worden!) Ik heb de luizenmoeders op Dex’ school al meerdere malen haartjes uit zien pluizen van groepjes kinderen en hoogstwaarschijnlijk zal ik er zelf ook een keertje aan moeten geloven. Dat vind ik overigens geen enkel probleem, want ik ben niet vies van het haar van andermans kinderen. Ik ben alleen maar vies van poep. Van zowel mijn eigen als andermans kind.

Maar goed. Luizen dus. Waarom wordt daar zo moeilijk over gedaan? Ik bedoel, ze jeuken, dat is heel vervelend, maar als je ziet dat je kind krabt dan gooi je er een luizenmiddeltje en een kam tegenaan en hup, het leven kan weer verder geleefd worden. Tuurlijk, ik snap best dat je het af en toe controleert, omdat je niet wil dat een hele school met luizen loopt, maar dat het woord luizenmoeder zo ongeveer het eerste woord is wat in me opkomt als ik aan een schoolgaand kind denk, dat is toch wonderlijk.

Laatst liep ik de klas binnen en zag ik twee kinderen met enorme koortslippen. Kijk, daar freak ik toch een stukje meer de pan van uit. Eén van die kinderen maakte ook nog eens aanstalten om een baby, die in een maxi-cosi meegebracht was, te knuffelen. Gelukkig hield de moeder het kind bij haar baby weg, maar jongens, een koortslip is gewoon echt gevaarlijk voor de allerkleinsten. In het ergste geval kan Het is wel zo ontzettend besmettelijk. Ik vind het bij volwassenen al een dingetje, maar dan kun je zelf nog bedenken dat je extra oplet om niet uit het glas van een ander te drinken en je gaat er vanuit dat ‘de patiënten’ eraan denken om hun handen regelmatig te wassen en er niet aan te zitten.

Van kinderen weet je dat ze de neiging om te pulken niet onderdrukken. En dat ze ook nogal eens ‘vergeten’ om hun handen te wassen. En dat ze om de haverklap uit bekers van anderen drinken. En zo’n koortslip, wat een ontsierende dingen zijn het toch, heb je voor je leven. Dat herpesvirus is wat dat betreft een modderfokker.

Ik vind het dus allemaal prima, Nationale Luizendag en de importantie van de Luizenmoeder, maar ik zou toch willen vragen: kunnen we ietsiepietsie meer aandacht geven aan De Koortslip. Een beetje educatie ter preventie, zegmaar. Trouwens ook heel graag een Nationale Koortslipdag. Dan bedenk ik de koortslipmoeder er zelf wel bij.

LEES OOK: Vergeet de übermoeder, ruim baan voor de tijgervader