10 dingen die je herkent als je een wakker kind hebt

10 dingen die je herkent als je een wakker kind hebt
Volgens Janneke zijn er twee categorieën kinderen: je hebt de slapers en je hebt de kinderen die door het leven gaan alsof ze zojuist drie bakken koffie achterover hebben geslagen. Dit herken je als je een wakker kind hebt.

LEES OOK: Dit is waarom je baby ‘s nachts niet doorslaapt (en alleen DIT helpt)

  1. Niks geen slaperige newborn-foto’s met dichte baby-oogjes. Wakkere kinderen kijken al vanaf hun geboorte heel wakker de wereld in. Wat gebeurt er allemaal en valt er nog wat te beleven hier?
  2. Als baby’s doen wakkere kinderen vooral hazenslaapjes. Zowel overdag als ’s nachts. Tien keer per nacht wakker worden is de normaalste zaak van de wereld voor een wakker kind. Moe lijken ze er niet van te worden. Jij wel.
  3. Je kunt slaaptrainen wat je wilt, een wakker kind peinst er niet over om het klokje rond te slapen – ongeacht zijn leeftijd. Het gaat pas laat slapen of denkt op een willekeurig moment in de nacht dat het alweer ochtend is. Waarom zou je slapen als je ook wakker kunt zijn?
  4. Een wakker kind is moeilijk moe te krijgen. Je kunt het proberen af te matten in de speeltuin, op de driewieler of op de loopfiets, maar de enige die daar echt moe van wordt, ben jijzelf.
  5. Hoe moe een wakker kind ook lijkt te zijn en hoe groot de afstand ook is die jij aflegt met de auto, een wakker kind zal altijd pas in slaap vallen als jij bijna thuis bent.
  6. Constateer je tevreden dat jouw wakkere kind eindelijk op één oor ligt, maar stoot je vervolgens je hoofd tegen het bedlampje, dan is je kind binnen een tel weer klaarwakker. En niet meer in slaap te krijgen.
  7. Soms worden wakkere kinderen wel moe, maar op dat moment zijn ze vaak ook al ‘over hun slaap heen’. Ze willen eerst nog op een trommel slaan, hun bed verbouwen, hun pyjama weer uittrekken, tachtig sinterklaasliedjes zingen. Al ga je op je kop staan, ze zijn niet MOE-OE. Jij wel, of had ik dat al gezegd?
  8. Is een wakker kind eenmaal een jaar of twee, dan kun je het middagdutje voortaan op je buik schrijven. Sterker nog: zo spoedig mogelijk afschaffen dat dutje, is het devies van een ervaringsdeskundige (ikzelf). Wordt er namelijk toch per ongeluk geslapen overdag, dan ’s avonds sowieso niet meer. En ’s nachts meestal ook niet.
  9. Dingen die werken voor kinderen die wél gewoon slapen, werken doorgaans niet voor wakkere kinderen. Daardoor kun je als ouder aan jezelf gaan twijfelen, maar dat is nergens voor nodig. Wakkere kinderen zijn gewoon zoals ze zijn. Vaak wakker.
  10. Hoe houden wakkere kinderen het vol? Niemand die het weet. Mijn theorie is dat ze speciale kwaliteiten hebben die later pas tot volle wasdom komen. Het ‘Thatcher-gen’ noemen wetenschappers dit ook wel. Thomas Edison, Leonardo Da Vinci en Margaret Thatcher dus zijn voorbeelden van mensen die met weinig slaap toe konden. Maak je daarom niet te veel zorgen om jouw wakkere kind. Misschien is het gewoon een genie in de dop.

Disclaimer. Slaap is belangrijk voor baby’s en jonge kinderen. Wil je je kind beter leren slapen, lees dan bijvoorbeeld ‘Baby in een droomritme’ van Stephanie Molenaar of ‘Slaap’ van Susanne Willekes. 

LEES OOK: 30 Tips om de dag door te komen op 3 uur slaap

 

Geschreven door
More from Janneke Jonkman

10 Soorten moeders die ik best graag zou willen zijn (maar waarschijnlijk nooit word)

Janneke komt ze overal tegen: op tv, op Facebook en in het...
Lees verder