Wanneer kan je beginnen met Jip en Janneke? (plus andere voorleestips)

26.01.2016 04:55

Het voorlezen van kinderen loont. Je kunt er al mee beginnen wanneer je baby slechts een paar dagen oud is. Het voelt misschien wat vreemd om met een kleine baby die je nog maar nauwelijks aan kan kijken een boekje te gaan lezen, maar toch wordt dit aangeraden. Het heeft een positieve invloed op het toekomstige taalvermogen van je kind. Maar wat, wanneer? Begin je met de knisperboekjes die je in overvloed krijgt van het kraambezoek, en vanaf welke leeftijd is Jip en Janneke leuk? We gingen te rade bij kinderpsycholoog Tischa Neve voor advies.

“Vanaf een paar dagen tot oudere leeftijd is voorlezen leuk omdat het een moment van contact met je kind is, en een rustpuntje in de dag vormt”, zegt Neve. Ook als kinderen zelf kunnen lezen kun je als ouder nog een verhaaltje voor blijven lezen, je kunt het dan samen doen. Dus niet: je kind  voor het slapen gaan op de iPad laten spelen, of zelfs met de iPad naar bed brengen. Lees gewoon even dat verhaaltje voor, als is het maar een paar minuten.

Lees ook: Waarom je een (temperamentvolle) baby als vanaf 3 maanden moet voorlezen.

Wat lees ik voor….aan babies?
Voor de allerkleinsten zijn boekjes met primaire kleuren en duidelijke contrasten het meest geschikt. Dit is vooral om naar te kijken. “Je merkt dat een baby zijn aandacht al richt op de figuren in het boekje en onderscheid maakt tussen bladzijden die hij al heeft gezien en nieuwe bladzijden”, zegt Neve. Nu zou je zelfs Jip en Janneke al uit de kast kunnen halen, want dit zijn ook duidelijke zwart-wit figuren. Het horen van je stem vinden babies fijn, ze horen niet eens zozeer wat je zegt, maar praten is goed voor het contact met je kind. Het maakt dan niet zoveel uit of je je kookboek, de krant, of Nijntje voorleest. Neve benadrukt dat je je vooral niet moet schamen, hoe belachelijk het er ook uit mag zien wanneer je een baby van nog geen twee maanden een boekje voor zit te lezen.

Wat lees ik voor…aan een kind van een half jaar?
Vanaf nu is je kind in staat om wat met zijn handjes vast te pakken, het kookboek kan aan de kant, en het wordt tijd voor het echte werk. “Vanaf deze leeftijd wordt het leuk wanneer ze wat kunnen voelen, schuiven of ergens op kunnen drukken.” Zoek dus boekjes uit met stofjes erin, flapjes die je om kan draaien of waar ergens een muziekje kan spelen. Er hoeft niet eens tekst in te staan, je kan er zelf een verhaaltje bij bedenken. Neve waarschuwt om als ouder niet te strak vast te houden aan de volgorde van de bladzijden, je kind vindt het leuk om bladzijden om te slaan, en het liefst van pagina 5 naar 1. En denk na voordat je een te duur boek aanschaft. “Een boek is echt niet alleen om te lezen, maar ook om op te sabbelen, eten in te smeren, mee te gooien en bladzijden uit te scheuren”.
Tip: Hallo baby! Lekker spelen

Wat lees ik voor…aan een kind van een jaar of drie?
Je kunt nu beginnen met simpele verhaaltjes, maar plaatjes blijven belangrijk zodat je kind meteen beeld heeft bij het verhaal. Als ze wat ouder worden kunnen boeken ook een hele goede manier zijn om ze voor te bereiden op nieuwe en spannende gebeurtenissen, zoals bijvoorbeeld een begrafenis, huwelijk of naar school gaan. Er zijn kinderboeken waarin school wordt afgedaan als iets wat niet leuk is, want konijn doet alsof hij ziek is zodat hij niet naar school hoeft, of visjes die verdrinken, misschien niet de beste voorbereiding voor de eerste schooldag of zwemles. Neve raadt ook aan naar het taalgebruik in boeken te kijken. “Het onschuldige ogende barbapapa bevat ook woorden als sukkel”. Dit zijn niet direct de eerste woorden die je graag aan het vocabulaire van je kroost toevoegt. En kies boeken die jezelf ook leuk vindt om te lezen. Kinderen lezen hetzelfde verhaal het liefste honderdduizend keer, dan helpt het wanneer het verhaal jezelf ook aanspreekt. “En als het favoriete boek van je kind je echt de keel uit hangt, dan is het ook helemaal niet erg wanneer het per ongeluk kwijt is”. We blijven mensen, en het moet wel een beetje leuk blijven. Wanneer je kind vanaf een jaar of vier of vijf zelf begint met leren lezen is het leuk wanneer hij met jou mee kan lezen. “Kies daarom boeken met grote duidelijke letters”.
Tip: Het grote koning bobbel boek of het van wie zijn die billen boek

Op 27 januari beginnen de nationale voorleesdagen met heel veel activiteiten rondom voorlezen.

Lees ook: 16 Dingen die je je elke dag weer voorneemt als moeder.