Wat je allemaal nog WEL kunt doen met een baby in da house!

baby kinderwagen
Toen Femke net baby Max op de wereld had gezet, dacht ze dat ze meteen in de zwaarste fase was beland.  Achteraf ziet ze wat ze anders had moeten doen in de babyfase. Dat er nog zat mogelijkheden zijn om je leven op de rit te houden! “Ik had een wereldreis kunnen maken met dat kind op mijn rug.”

Elke doorgewinterde ouder zal je vertellen dat de babyfase een eitje is vergeleken met de peuterfase. Maar ouders van pubers zullen weer zeggen dat een peuter een eitje is vergeleken met een puber. Nu ben ik gelukkig nog niet in de puberfase beland en geloof ik dat het niet erger kan dan wat ik op dit moment ervaar. Ik heb alleen spijt van alles wat ik niet gedaan heb toen ik nog zo’n handelbare achtponder had. Joh, daar kun je alles mee. Ze slapen, ze drinken, ze liggen, ze kijken een beetje….pfff.

Ik had een wereldreis kunnen maken met dat kind op mijn rug. Als jonge moeder ben je echter zo minutieus je dag aan het plannen dat je nergens toe komt. Bij de volgende baby (mocht die er komen) ga ik dat dus echt heus allemaal heel erg anders doen, want met een pasgeborene kun je gewoon…

….series bingewatchen op Netflix of Popcorntime
Als er iets is wat ik mis aan aan mijn kinderloze tijd is het wel in één grote marathonsessie een nieuwe serie erdoor heen jassen. Met een peuter is dit echt onmogelijk, want die moeten naar buiten en je wilt ze ook niet blootstellen aan expliciete seks- of geweldscenes. Baby’s slapen veel, je hebt ze de helft van de tijd aan de borst (en dat kan ook prima tijdens het tv-kijken, alhoewel je je aandacht er in het begin wel bij moet houden), maar het allerbest is om te bingewatchen als die hummel urenlang wezenloos naar zijn mobiel ligt te kijken. Niks anders te doen, toch?

…zoveel foto’s maken als je wilt
Ze rennen nergens heen, ze slaan de camera niet uit je hand, je kunt ze rustig van het ene schapenvelletje naar het andere stylish dekbedovertrek verslepen; niemand die daar moeilijk over doet.

LEES OOK: Wat moeders doen als de baby slaapt en er even NIEMAND aan mag bellen

…overal en altijd ergens heen
OK, die eerste week moet je je baby binnenhouden. En daarna is het niet zo handig om meteen op een festival rond te gaan lopen, want dat zijn dan misschien net iets teveel prikkels. Maarrrr met een baby van een paar maanden kun je gewoon gaan shoppen. Hup, kind in de draagzak en een winkelstraat in. Of je gaat koffiedrinken in je favoriete tentje. Baby slaapt en jij kunt gewoon een magazine lezen. Ik pleit er echt voor om zoveel mogelijk die draagzak te gebruiken. Je baby zal langer slapen en wordt waarschijnlijk volledig tevreden wakker. En jij… kunt ondertussen gewoon schoenen passen.

…brunchen met vriendinnen
Weet je nog dat je, voordat je kinderen kreeg, mensen om elf uur in lunchtentjes zag zitten en dan dacht: ‘Wie zijn dat? Moeten zij niet OOK werken?’ Je zwangerschapsverlof is de enige periode dat je op een werkdag in een restaurant kan gaan zitten ontbijten. Neem voor deze keer lekker de bugaboo mee, zet ’em in een hoekje en bestel een eggs benedict. Joh, als dit allemaal goed gaat (de baby moet niet huilen/spugen/poepen) dan heb je echt het idee dat je de hele wereld aankunt.

…eten wat je wilt
Er zijn vrouwen die tijdens de zwangerschap alles eten wat los en vast zit en dan kun je maar beter stoppen nadat ze baby is gearriveerd. Het moet er wel weer af, toch? Ikzelf heb bijna negen maanden lang overgegeven, dus ik was allang blij dat ik weer een beetje kon eten. Of een beetje? Best heel veel eigenlijk. Maar ach, als je een kind hebt dat de hele dag aan je borst lurkt, mag je ook best drie kaas-croissants eten. Toch?

….je dokter kussen
Nadat je bevallen bent, zal de gynaecoloog je vertellen dat je zes weken lang niet mag sporten en ook geen sex mag hebben. Is dat geen heerlijk nieuws? Mocht je nu na die zes weken nog steeds voor beide geen enkele puf hebben…dan kun je gewoon verzinnen dat je er nog niet helemaal toe in staat bent hoor. Die dokter zal heus je man niet bellen om te klikken.

…hulp accepteren
Je hebt het idee dat je het allemaal zelf moet doen. En wat is nou één baby? Er zijn gezinnen met zeventien kinderen in deze wereld, waarom zou jij die ene baby niet aankunnen? Nou. Omdat een baby toch best heel erg veel werk is. Vooral in het begin. Dus als je moeder vraagt: ‘zal ik nog een dagje komen?’ dan kun je zonder schaamte gewoon ‘ja’ zeggen.

…werktelefoontjes beantwoorden
Peuters gaan bovenop je hoofd zitten als je ook maar naar de telefoon kijkt. Baby’s liggen in de box tegen een mobiel aan te rammen en dan kun jij best even je chef bellen om te vragen naar het werkrooster. Als je een baby hebt bij wie dat dan net weer niet kan, neem je die baby mee in de wandelwagen en wandel je! Zo heeft Barbara urenlang telefoongesprekken gevoerd met collega’s. En nog een rondje om de Nieuwmarkt. En nog een rondje om de Nieuwmarkt.

…je eigen bord leegeten
Daar moet je echt van genieten zolang het kan. Zo’n baby’tje geef je de borst of een fles, die leg je in bed en dan ga je samen met je man aan tafel. Je kunt eten wanneer je wil en je kunt ook nog een gesprek voeren. Dat is namelijk voorgoed voorbij als de terrible two is gearriveerd.

…lekker koken
Je kunt Ottolenghi openslaan en iets ingewikkelds maken. En daar kun je dan hapje voor hapje van genieten. Vissticks, spaghetti bolognese, frietjes…die bestaan in het leven van ouders met een baby niet.

…je zin afmaken
Dat is namelijk echt heerlijk. Een gesprek voeren, met wie dan ook. Je baby in de box leggen, koffie zetten en een uur lang met een vriendin kletsen. Als baby’s peuters worden, lullen ze de hele tijd door je heen en trekken ze je naar hun speelgoed: ‘mamma spelen!!!’

LEES OOK: Geluksmomenten van een kersverse moeder (en nee, daar komt de baby niet in voor!)

 

 

 

Geschreven door
More from Femke Sterken

Wat je allemaal NIET moet verwachten tijdens je zwangerschap

Toen ze zwanger was, kreeg Femke heel wat zwangerschapsboeken cadeau waarin beschreven...
Lees verder