Wat je bij een tweede kind heel anders doet dan bij de eerste

19.01.2023 07:00
tweede anders eerste

Heb je een gezin met twee (of meer) kinderen? Want hoe je je bij nummer een door alle regeltjes liet leiden, zo moet nummer twee mee gewoon mee in het ritme van nummer een. En dat levert een hoop gemak, maar toch ook schuldgevoelens op. Deze 7 dingen zijn bij een tweede anders dan bij een eerste. 

Lees ook: Waarom de kraamtijd van een tweede kind zoveel relaxter is dan de eerste keer

Anders bij tweede dan bij eerste

 1. Slaapjes allemaal in hun eigen bed
  Bij je eerste deed je er vast alles aan om ‘m al zijn slaapjes in eigen bed te laten doen. Een koffiedate met een vriendin? Dat kon alleen ná de slaapjes of tussendoor, maar zeker niet tijdens. Hoe anders is dat bij een tweede. Slapen kan toch ook prima in de wagen?
 2. Stipt om half 8 ’s avonds naar bed
  In het kader van nummer 1: rust, reinheid, regelmaat, da’s verleden tijd. Evenals iedere avond stipt op hetzelfde moment in bed liggen. Bij je eerste gingen jullie (papa en mama deden toen ook nog alles samen) uiterlijk om 7 uur ’s avonds weg, hoe leuk het ook was waar je je bevond. Hoe anders is dat nu. Zonder blikken of blozen ga je later weg dan gepland en als het echt zo uitkomt, vraag je of jouw kleintje daar even op bed mag. Probleem opgelost.
 3. Limonade vanaf 1 jaar
  Nummer 1 kreeg waarschijnlijk pas vanaf z’n derde levensjaar met water aangelengde biologische appelsap, maar nummer twee krijgt vanaf z’n eerste levensjaar al aanmaaklimonade. Gewoon, van een huismerk van een supermarktketen.
 4. Beeldschermtijd
  Alleen in de weekenden mocht nummer een even voor de tv of achter de iPad zitten. Liever was je aan het knutselen, treinbanen bouwen, LEGO kunstwerken aan het bouwen of met de poppen spelen. Bij nummer twee is die tv een echte uitkomst. Wat zou je zonder moeten? Dan kun jij tenminste ook nog eens rustig de vaatwasser in- en uitruimen of de was opvouwen.
 5. Flesjes melk met water uit de kraan
  Bij nummer een moest de kunstvoeding aangelengd worden met Spa dat eerst gekookt en daarna afgekoeld was. Bij nummer twee gebruik je loeiheet kraanwater. Kan prima. Of een scheutje kokend water met wat koud water uit de kraan erbij.
 6. Foto’s
  Zowel tijdens de zwangerschap als van de babyperiode worden er aanzienlijk minder foto’s gemaakt bij een tweede dan bij een eerste. En dat is eigenlijk helemaal niet zo erg, want 9 van de 10 foto’s uit de kraamtijd van de eerste ga je toch nooit ergens voor gebruiken.
 7. Bezorgdheid
  Een klein hoestje kon je bij je eerste kind tot waanzin drijven. Zou hij ziek worden? Nee toch? Nummer twee kan met verhoging wakker worden en jij blijft koel. Natuurlijk vind je het zielig, maar voordat je de dokter belt, wil je toch eerst je huis-tuin-en-keukenmiddeltjes geprobeerd hebben.

Lees ook: Tessa kan geen tweede kind krijgen: Ons gezin is niet compleet, maar niemand begrijpt dat