Wat je je kind eigenlijk écht moet leren

11.01.2017 10:00

Het gaat niet zo heel best met ons milieu. Dat weten we natuurlijk allemaal. Daarom is het nu, meer dan ooit, belangrijk dat we ons inzetten voor het behoud ervan. En dat we onze kinderen dat leren. Daarom reisde Barbara met Felix (10 jaar) met de trein en polste wat hij eigenlijk weet van milieuvriendelijkheid.

Mijn zoon is een slim jongetje, dat erg begaan is met de wereld. Maar, weet hij eigenlijk hoe het echt met onze planeet gesteld is? Wat duurzaamheid betekent en hoe we er met z’n allen voor kunnen zorgen dat de wereld weer wat mooier en gezonder wordt? Tijdens een ritje met de trein stelde ik hem allemaal van dit soort vragen. Waar elektriciteit vandaan komt bijvoorbeeld. Lastige materie voor hem, zo bleek. Verder dan ‘van het energiebedrijf’ kwam hij niet. En dat het belastend is voor het milieu om energie op te wekken, dat wist hij ook niet. Voor een kind ook moeilijk te begrijpen natuurlijk. Maar toch wel degelijk belangrijk dat het zich ervan bewust is. Want onze kinderen zijn toch degenen die straks verantwoordelijk zijn voor onze planeet.

En juist daarom reisde ik die dag met Felix met de trein. Om hem te vertellen over het milieu en over energie. Dat we daar zuinig mee om moeten gaan bijvoorbeeld. Dat hij het licht in zijn kamer uit moet doen als hij klaar is met daar spelen. Niet alleen omdat het geld kost, maar vooral omdat hij dan kostbare energie verspilt. Gelukkig zijn er ook manieren om energie op te wekken die het milieu sparen. Zo wees ik hem op de windmolens in de weilanden. Legde hem uit dat die ervoor zorgen dat wij thuis een aantal apparaten kunnen gebruiken. Dat er ’s avonds straatverlichting is. En, dat de trein waar hij nu in zat, ons van A naar B kon brengen.

Alle elektrische treinen van de NS rijden tegenwoordig namelijk helemaal op windenergie. Hoe goed is dat?! De Nederlandse Spoorwegen heeft de handen ineen geslagen met energiebedrijf Eneco voor het promoten en uitbreiden van gebruik van milieuvriendelijke stroom. Best bijzonder, want treinreizigers in Nederlands reizen als eerste ter wereld op 100% windstroom van Eneco. Een windmolen die een uur draait kan bijvoorbeeld een trein van Utrecht naar Groningen rijden! De bedoeling is natuurlijk dat goed voorbeeld goed doet volgen. Want alleen als we met z’n allen, over de hele wereld overstappen op energie die het milieu zo min mogelijk belast kunnen we echt wat betekenen in de strijd om het behoud van onze planeet. En dat is echt hard nodig, want als we niet snel ophouden met de aarde te beroven van haar grondstoffen, is er straks helemaal geen aarde meer.

Mijn Felix en ook jouw kinderen moeten er straks voor zorgen dat onze planeet gezond blijft en we er nog generaties lang van kunnen genieten. Daarom is het belangrijk dat we ons nageslacht vertellen hoe het zit en vooral: hoe het beter kan. Bijvoorbeeld door samen in de trein te stappen. Want dat is niet alleen leuk voor onze kinderen, maar ook voor onze planeet. En daar wordt iedereen gelukkig van.


Dit bericht is voortgekomen uit een samenwerking met Eneco en NS, maar de inhoud ervan is van onszelf. Lees hier alles over ons advertentiebeleid.