Wat je krijgt te horen als je kind een prematuur is

14.05.2015 08:00
prematuur baby

Deze week in onze lezersrubriek: Alberdien Kenbeek. Ze schrijft over de bizarre opmerkingen die mensen maken tegenover de ouders van prematuur geboren baby’s: “Oh, hij ziet er niet eens ZO eng uit!” (WATTT????)

Het is voor ouders een enorme schok als hun kind prematuur geboren wordt. En met prematuur bedoel ik dan niet een weekje, maar echt WEKEN eerder. Zoveel weken dat je nog niet eens een kinderkamer hebt gekocht, laat staan een naam bedacht. For the record: 8% van de kinderen wordt geboren tussen de 24-37 weken. Gelukkig staan er in zo’n periode heel wat geweldige mensen op die dingen van je overnemen, maar er zijn ook types bij die dingen uitkramen waar de honden geen brood van lusten.

1. “Lekker toch, zo’n kind in het ziekenhuis. Heb je in ieder geval geen last van slapeloze nachten!”
In het goede geval dat je niet 2x per nacht eruit moet om te kolven, want borstvoeding is voor velen het gevoel dat ze tenminste nog iets kunnen doen, heb je die paar uurtjes rust keihard nodig. Om even bij te komen van de zoveelste dag in het ziekenhuis. Als moeder van een te vroeg geboren kind sta je constant onder spanning en maak je je voortdurend zorgen. Vaak doe je geen oog dicht.

LEES OOK: Als je baby een maand te vroeg komt

2. “Ach joh, de achternicht van een buurvrouw van mijn collega had ook een prematuur. Dat is nu een boom van een gozer, 18 jaar, nooit ziek. Het komt wel goed.”
Allemaal lief en aardig, maar hier heb je helemaal niks aan. Fijn dat het goed gaat met hem, maar jouw ukkie ligt te vechten voor zijn leven in een plastic huis.

3. “Een keizersnee, wat fijn voor je! Is de boel van onder tenminste nog in tact” of “Fijn zo’n kleintje, tenminste geen striae” of “Bevallen van een kleintje, das wel lekker makkelijk”.
Veel aanstaande moeders moeten weken volledige bedrust houden om ervoor te zorgen dat de kleine zo lang mogelijk in de baarmoeder blijft. Die spanning voorafgaand aan de geboorte plus de zorgen erna…Besef dat deze vrouwen niets liever willen dat gewoon bevallen, met 40 weken en een kind dat een normaal gewicht heeft. Daarnaast: een keizersnee is ECHT geen pretje.

4. “Ja, sorry, ik ben een beetje verkouden, maar dat is niet erg toch? Bouwt ie lekker weerstand op!”
En dan is je kleintje eindelijk thuis, de deuren dicht en kun je eindelijk samen genieten. Denk je. Maar een  prematuur blijft kwetsbaar. Kom dus niet snotverkouden op kraamvisite en verwacht niet dat de baby van arm tot arm gaat. Een simpele verkoudheid kan bij een prematuur wekenlang aanhouden en soms zit er zelfs een retourtje ziekenhuis in.

5. “Ach, je hebt er in ieder geval nog één”
Meerlingen-zwangerschappen halen nog veel vaker de termijn van 37 weken niet. Het percentage vroeggeboortes ligt zelfs rond de 50(!) procent. En hoever de medische wetenschap ook is of hoe sterk een kindje is, soms overlijdt een van de kindjes. Maar dan kun je ABSOLUUT niet zeggen dat iemand niet moet zeuren omdat ie in ieder geval één baby heeft. HOU OP!

6. “Hij ziet er goed uit voor een prematuur” 
Wat bedoel je? Een prematuur ziet er doorgaans uit als een gedrocht/alien/lelijke baby? Tuurlijk, een prematuur is vaak heel klein en kan me best voorstellen dat je dat eng vindt. Maar zeg dát dan, want geen enkele moeder vindt het leuk om te horen dat haar kind er niet goed uit ziet.

Onwetendheid zal de belangrijkste oorzaak zijn van de meeste van deze opmerkingen. In alle gevallen geldt: als je niet weet wat je moet zeggen, zeg dan niks. Een simpel ‘hoe gaat het met je?’ is ruim voldoende om te laten weten dat je meeleeft, interesse hebt of wilt helpen. Met whats app/sms is een berichtje zo verstuurd en kunnen ouders op het moment dat het hen uitkomt, reageren. En jij kunt er even wat langer over nadenken of wat je zegt niet als een belediging over kan komen.

Succes!

LEES OOK: Zó ontroerend: het verhaal van een moeder over haar te vroeg geboren baby