Wat te doen bij hitte (behalve heel veel ijsjes eten)

Wat is het warm!
Wat is het warm!
Hoewel de zomer in Nederland dit jaar nogal onvoorspelbaar is, lijken er nu écht drie zonnestralen te schijnen. Lekker hoor, maar hoe loods je kinderen de hitte door? Nou zo!

Lees ook: De lekkerste ijsjes voor deze warme zomer, en nog verantwoord ook

  1. Water, water en nog eens water. Veel drinken is het credo, zeker als het warm is. Heb jij geen grote drinker? Loop deze dagen dan maar even extra hard achter je kroost aan met hun tuitbeker. Het beste is als daar water in zit, want suikers verstoren de vochtregulatie. Maar als je een kieskeurig exemplaar in huis hebt die alleen maar limonade wil, soit. Kinderen ouder dan 6 maanden kun je wat extra water geven uit een flesje tussen de voedingen door. Geef je borstvoeding? Dan zal je baby vaker willen drinken, en dat is goed! Leg hem dus lekker vaak aan die borst, maar let erop dat je zelf ook genoeg vocht binnen krijgt. Koffie droogt uit en alcohol in de volle zon is ook geen goed idee. Flesvoedingsbaby’s zullen uiteraard ook meer willen drinken. Je kunt dan iets meer klaarmaken.
  1. Ga niet in de volle zon liggen en zet als het even kan een parasolletje boven de zandbak of het opblaasbadje als je kinderen daar aan het spelen zijn. Zorg in ieder geval voor zoveel mogelijk schaduw voor de kleintjes. Baby’s hou je vanzelfsprekend uit de zon. Oudere kinderen krijgen buiten een dun katoenen shirtje aan tegen verbranding en iedereen smeert zich om de twee uur in met zonnebrand! (Ja dat is best een gedoe, zeker een spartelende tweejarige, maar moet echt!).
  1. Zoek verkoeling en rust! Tussen 12 en 15 uur kun je het beste gewoon even binnen gaan zitten. Een rustmoment op een dag als het zo warm is is verstandig. Dus doe als de Spanjaarden en hou een siesta met z’n allen, heerlijk. Of zet de Ipad in, voor deze ene keer.
  1. Zet je kind aan het eind van de dag in een lauw bad of verkoelende douche (niet te koud natuurlijk).
  1. Slapen in een dun t-shirtje of rompertje met korte mouwtjes is het lekkerst. Haal de donzen dekbedden en dekens uit de bedjes, een lakentje is voldoende.
  1. Zet de ramen en deuren in huis lekker open maar zorg wel dat je baby niet op de tocht ligt.
  1. Laat kinderen nooit, maar dan ook nooit, in een geparkeerde auto zitten. Ook niet met het raampje open. En ook niet voor heel even. Door de zon is het in een geparkeerde auto zo een paar graden warmer dan buiten.
  1. Je kinderen zullen ongetwijfeld later willen en gaan slapen door de hitte. Maar als eenmaal iedereen in dromenland is, trek jij die fles wijn uit de ijskast en ga je lekker met je man in de tuin of op het balkon zitten en genieten van die prachtige zomeravond! Proost!

Lees ook: 13 dingen die je niet moet denken als je met kinderen op vakantie gaat

Geschreven door
More from Philippine Dankelman

Waterpokken bij kinderen: dit is wat je moet weten!

Waterpokken; vervelend, maar je kunt ze maar beter gehad hebben. Want hoe...
Lees verder