Water voor flesvoeding: je mag gewoon de kraan gebruiken!

22.06.2017 00:10
Waarom je gewoon kraanwater kunt gebruiken voor flesjes

Water voor flesvoeding koken, af laten koelen en dan pas aan je baby geven. Dat was vroeger het credo. Maar dat hoeft nu dus helemaal niet meer. Het Voedingscentrum komt met nieuwe richtlijnen omtrent het bereiden van flesvoeding en dat scheelt moeders een hoop tijd.

Toen ik zwanger was van mijn eerste spruit bereidde ik me tot in de puntjes voor op de voeding van mijn baby. Ik volgde braaf een borstvoedingscursus, haalde een pak Nutrilon in huis voor het geval ik mijn baby niet aan de borst zou krijgen en kocht flesjes in alle soorten en maten die ik voor gebruik al drie keer in de vaatwasser had gewassen en twee keer had uitgekookt in mijn elektrische sterilisator (in plaats van zo eentje die je in de magnetron zet, want stel je voor, straling: eng!). Goed, ik was er maar druk mee en had dus nog niet eens een baby.

Waterkoker uitkoken
Je raadt het al, zodra hij werd geboren was het helemaal feest. Aan de borst ging hij wel hoor, maar daarnaast kreeg hij ook nog flesvoeding omdat ik niet genoeg productie had. En daar waren we de hele dag enorm druk mee. Want melkpoeder mocht niet bij ‘gewoon’ kraanwater. Nee, de waterkoker moest eerst ontkalkt zodat ik in een fris exemplaar water kon koken om die vervolgens af te laten koelen en een flesje mee klaar kon maken. Op deze manier werden alle bacteriën die in het kraanwater zouden zitten gedood en zou mijn kind die niet binnenkrijgen. Soms ging het zelfs zo ver dat ik het water twee keer liet koken, just to be sure. Een heel gedoe. Bovendien was onze keuken niet heel groot en nu kon je helemaal geen maaltijd meer koken, want overal stonden flessen afgekoeld water. Het is zelfs een paar keer voorgekomen dat ik door slaapgebrek was vergeten om water van te voren te koken en dus geen afgekoeld gekookt water had klaarstaan. Ik heb Reinier meerdere malen naar de Albert Heijn gestuurd om een fles Bar le Duc te halen zodat we een flesje konden maken. Gekkenhuis!!

Kraanwater?
Nu mijn tweede kind onlangs is geboren en ik in de kraamweek gekookt water in een karaf schonk om af te laten koelen, keek de kraamverzorgster mij lachend aan. Wat doe jij nou?
Het blijkt dat de richtlijnen zijn veranderd en dat het vooraf koken van water helemaal niet meer hoeft. Je mag dus gewoon kraanwater gebruiken. Hooguit is het goed om het water eerst even door te laten lopen zodat het vers is. En liever niet uit een boiler die lang niet gebruikt is. Als je loden leidingen in huis hebt lopen, maar die zie je bijna nergens meer, dan kun je beter wel het water vooraf koken omdat het water anders teveel lood bevat en dat kan weer schadelijk zijn voor je baby. Maar over het algemeen is Nederlands leidingwater prima. Beetje jammer dat ze daar nu pas mee komen, maar alsnog geniet ik van de tijd en minder stress dat het mij oplevert nu mijn tweede kind wel gewoon kraanwater mag.

Weet je welke dingen ook gewoon onzin zijn, maar die iedere moeder toch deed/doet? Flesjes en speentjes uitkoken, venkelthee drinken en borstvoeding opwarmen in de magnetron bijvoorbeeld.