Waterwratjes: zijn ze besmettelijk en wat kun je ertegen doen?

12.06.2018 05:00

Waterwratjes, veel kinderen krijgen ermee te maken. Wat zijn het, zijn ze besmettelijk en wat kun je ertegen doen? Me-to-we zoekt het uit. 

LEES OOK: Foliumzuur, wat is het en wanneer moet je het slikken?

Wat zijn waterwratjes?
Waterwratjes zijn een soort glanzende pukkeltjes of blaasjes, gevuld met vocht. In het midden zit vaak een deukje. Gelukkig blijven de meesten klein, ongeveer minder dan een halve centimeter groot. Waterwratjes kunnen over het hele lichaam zitten en vaak in groepjes.

Hoe ontstaan waterwratjes?
Waterwratjes worden veroorzaakt door een virus. Dat virus komt uit het vocht dat in de waterwratjes zit. Ze komen vooral voor bij kinderen onder de vijf jaar en worden overdragen door huid-op-huidcontact. Met name kinderen die zwemles hebben, kunnen ermee in aanraking komen. Via besmette voorwerpen zoals handdoeken of badspeelgoed kan het virus ook overgedragen worden. Na besmetting kan het 2 weken tot een half jaar duren voordat waterwratten verschijnen.

Kun je ze behandelen?
De huisarts kan de waterwratjes bevriezen met stikstof, uitlepelen of weg schrapen, maar daar kun je een litteken voor terugkrijgen. Het is dus maar de vraag wat je moet doen. Tenzij ze in of rondom het ooglid zitten, zal een arts je in de meeste gevallen adviseren te wachten totdat ze vanzelf verdwijnen, zeker omdat ze niet schadelijk zijn. Toch kan het wel heel vervelend zijn, want ze kunnen jeuken, zeker als het er heel veel zijn, en soms zit er eczeem omheen (wat je wel moet behandelen!).

Het ene kind zal er meer last van hebben dan de ander. Je kunt eventueel mentholgel of koelzalf halen bij de apotheek, tegen de jeuk. Ze gaan vanzelf weg, maar soms kan dat wel een jaar duren. Je hoeft er ook niet per se mee naar de huisarts, tenzij ze ontstoken zijn: dan is het wel verstandig even langs te gaan! Uiteindelijk beginnen ze gelig vocht aan te maken (of dit gebeurt na krabben of stoten) en daarna drogen ze op tot korstjes, waarna ze verdwijnen. In de huid eromheen kunnen wel weer nieuwe ontstaan.

Zijn ze besmettelijk?
Ja, waterwratjes zijn besmettelijk en worden veroorzaakt door een virus. Gelukkig kunnen ze geen kwaad. Volwassenen krijgen ze zelden, dus in de meeste gevallen hoef je als ouder niet bang te zijn dat je ze ook krijgt wanneer je kind besmet is.

Wat kun je ertegen doen?
– Probeer ervoor te zorgen dat je kind ze niet open krabt. Hierdoor kunnen de waterwratjes ontstoken raken en dat doet pijn. Ook kun je met krabben het virus verspreiden naar andere delen van het lichaam. Kan je kind er echt niet vanaf blijven, kun je ze afdekken met een gaasje of een pleister.
– Hou de nagels van je kind kort en de handjes schoon.
– Gebruik een aparte handdoek en washand voor je kind met waterwratjes en was die na iedere douche- of badderbeurt. Droog de open wratjes als laatste af om verspreiding tegen te gaan.
– Zijn ze open? Laat je kind dan niet met andere kinderen in bad gaan. Houd het badspeelgoed voor de zekerheid ook maar even apart.
– Je kind kan gewoon naar de crèche, school, of zwemles. Open wratjes kun je tijdens zwemles afplakken met een speciale waterdichte pleister.