Waar gaat het aan op: “We betalen bijna 1000 euro aan opvangkosten”

25.02.2020 18:30

In de rubriek Wat een rijkdom vertelt een moeder waar het geld binnen hun gezin aan uit wordt gegeven.

Het gezin

Stephanie, beleidsondersteunend medewerker gemeente (32 uur)
Jorgen, bedrijfseconoom (36 uur)

Kinderen:
Iris (6 maanden)
Olivier (4)
Sarah (7)

Sparen
Wat er overblijft, van €0 tot €400

Erin
+/- 4800 euro netto

Eruit

Boodschappen – 700 euro
“Qua koken ben ik liever lui dan moe. Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen gezond eten, maar hou er eigenlijk niet van om in de keuken te staan. Boodschappen doen vind ik ook stom en zonde van mijn tijd. Dus laat ik mijn boodschappen bezorgen en bestel ik daarnaast maaltijdboxen. Dan hoef ik ook niet na te denken over wat we eten. Onze kinderen zijn makkelijke eters, dus dat helpt. Wie het eerste thuis is, mijn man of ik, kookt. Je hoeft alleen maar te doen wat er op het kaartje staat. Dat kan zelfs mijn man wel.”

Kinderopvang – +/- 900 euro
“We geven bijna net zoveel uit aan opvang van onze kinderen, als aan ons huis. Bizar is dat. Tot voor kort was dit bedrag nog hoger, toen onze middelste nog niet naar school ging. Zij ging toen, net als haar kleine zusje, naar het kinderdagverblijf. Omdat mijn man en ik allebei goed verdienen, krijgen we niet zoveel terug van de Belastingdienst en komt er veel uit eigen zak.
Het regelen van opvang voor de kinderen is voortdurend schipperen, waar ik weleens gek van word. Ik ben één dag per week thuis, mijn man één dag in de twee weken. Gelukkig springt mijn moeder af en toe bij en kan ik soms thuiswerken. Die vaste opvangdagen geven rust. Alleen zo kunnen mijn man en ik beiden blijven werken zoals we dat nu doen. En dat willen we graag. We worden er gelukkig van. Ik gun onze kinderen gelukkige ouders.”

Leuke dingen – 300 euro
“Doordeweeks komen we eigenlijk niet aan leuke dingen toe. Mijn man en ik zijn aan het werk, de kinderen bij de opvang. Zijn we wel thuis, dan is er altijd zoveel te doen in huis. In het weekend gaan we ook niet al te vaak weg. Dan zijn we allemaal allang blij lekker een dagje thuis te zijn. Het liefst gooi ik dan de deuren naar de tuin open, leg buiten wat kleedjes neer en kijk vanaf de loungebank toe hoe de kinderen plezier maken. Uit eten gingen Jorgen en ik vroeger vaak. Ook nog wel toen we alleen Sarah hadden. Maar nu? Dat is niet te doen joh, met drie kinderen. We proberen één keer in de maand met zijn tweetjes uit eten te gaan. Mijn zus past dan op onze kids. Dan gaan we echt luxe eten. Met vijf gangen en bij iedere gang een ander glas wijn. Daar laden we enorm van op.”

Huis – 1100 euro
“We wonen in een prachtig jaren ‘30 woning in de stad. Ik viel voor de woonkamer en suite met glas-in-lood-deuren erin. Zo stijlvol. Het huis is prachtig maar niet enorm. Iedereen heeft een eigen kamer, al is de kamer van onze baby wel echt een postzegeltje. We hebben het huis gekocht in de crisis, voor een mooie prijs. Het is alweer flink wat meer waard geworden. Onze hypotheek kost ons 1100 euro netto, dus na verrekening van de hypotheekrenteaftrek. Dat is een flink bedrag. Toch is het iedere euro waard. We wonen vlakbij het strand en bij de stad. We zijn hier ontzettend gelukkig hier.”

Relatietherapie – 400 euro
“Iedere dinsdagavond komt de relatietherapeut bij ons thuis. Niet dat ons huwelijk op knappen staat, hoor. Dat proberen we juist te voorkomen. De combinatie van werk en privé vraagt veel van ons allebei. Er is altijd te weinig tijd en bijna altijd haast. Toen Olivier net geboren was, hadden we het gevoel elkaar een beetje uit het oog te verliezen. Mijn man zei toen: ik ken iemand die ons daarbij kan helpen. Sindsdien zien we de therapeut een keer per week. Zij zit met ons aan de eettafel en praat over hoe de week was. Wat goed ging, wat minder. We praten over verlangens, gevoelens, wensen. We praten over de toekomst en het verleden. Zij kost 90 euro per sessie van een uur. Ik zeg altijd maar: scheiden is duurder.’