Weg met de iPad: buitenspelen voorkomt bijziendheid

24.09.2015 12:00

Kinderen die veel buiten spelen hebben minder kans op bijziendheid. (Nou, dat lijkt ons wel een goeie reden om ze dan eindelijk maar eens achter die iPad vandaan te sleuren en ze de natuur/Amsterdamse smog-lucht in te sturen)

Volgens Chinese onderzoekers daalt het aantal kinderen dat een bril moet dragen met een kwart als ze dagelijks 40 minuten of langer buiten spelen. De onderzoekers bestudeerden drie jaar lang 1900 kinderen op twaalf basisscholen in de Chinese stad Guangzhou, een stad met 13 miljoen inwoners. Het is voor eerst dat het verband tussen buiten spelen en bijziendheid is aangetoond.

LEES OOK: Eerstgeborenen vaak dikker dan broertje of zusje.

Wereldwijd neemt het aantal kinderen met bijziendheid toe. Waar van de huidige generatie zestigers ruim een kwart kampt met bijziendheid, is dit aandeel bij huidige veertigers toegenomen tot de helft. In Azië is het probleem nog groter, daar moet 80 tot 90 procent van de jongeren aan de bril of contactlenzen.

Volgens bijziendheidspecialiste Caroline Klaver van het Erasmus MC Rotterdam zijn er twee verklaringen waarom buiten spelen bijziendheid kan voorkomen. ‘”Het kan zijn dat kinderen buitenshuis hun ogen vaker focussen op voorwerpen in de verte, waardoor ze scherper blijven. Een andere mogelijkheid is de extra aanmaak van dopamine onder invloed van buitenlicht, wat de oogbol beschermt tegen vervorming.”

Bron: Gezondheidsnet

LEES OOK: Waarom voedselallergieën niet altijd een hype zijn.