Wat voor type opvoeder ben jij? Check het hier…

06.03.2019 00:10

Elke week lees je over nieuwe opvoedmethodes, technieken en mensen die het slimmer, beter en effectiever aanpakken dan jullie. Gelukkig blijken ze lang niet allemaal ideaal. Hier een lijstje met de recente trends op opvoedingsgebied, welke ben jij? 

Lees ook: Vier nogal vreemde manieren van opvoeden (die dus wél goed werken).

Ben jij één van deze types?

De sneeuwschuiver: 
Jij wilt je kind behoeden voor alle moeilijkheden die eventueel op zijn pad zouden kunnen komen. Door kinderen zelf nooit met moeilijkheden in aanraking te brengen creëren deze ouders afhankelijke kinderen, die maar moeilijk om kunnen gaan met tegenslagen. Op alle activiteiten van de kinderen wordt druk uitgeoefend: de beste scholen, bijles als het wat minder gaat, de beste sportinstructeurs, de hoogste competities en de beste sociale kring. Deze kinderen zijn jammer genoeg als volwassenen meestal niet zo goed in staat zich staande te houden in de echte wereld.

De helikopter:
Kijk je constant mee over de schouder van je zoon/dochter? Laat je niks aan je voorbij gaan? Dan is jouw stijl meer de helikopter. Deze ouders mengen zich in alle aspecten van het leven van hun kinderen. Privacy belangrijk? Niet belangrijker dan goede cijfers, huiswerk wat altijd gemaakt is, de juiste televisieprogramma’s, vriendjes of elke andere beslissing die je kind neemt. Volg je al je kinderen stiekem op alle social media kanalen, heb je de babyfoon van vroeger onder het bed verstopt en denk je wel eens na over verborgen camera’s? Dan moeten er alarmbelletjes gaan rinkelen.

De outsourcer:
Waarom zou jij al het moeilijke werk doen, als een dure professional dat veel beter voor jou kan? Gewoon een beetje spelen en knuffelen met je kinderen, en dan anderen het opvoedwerk laten doen. Ideaal toch? Je hebt tegenwoordig overal cursussen voor, van zindelijkheid tot leren veters strikken. En tegenwoordig zijn er ook crèches die 24/7 open zijn. Voor als je baby in een slechte bui is, en je dat er écht even niet bij kan hebben.

De tijger:
Zijn academisch en muzikaal succes voor jou grotere prioriteiten dan bijvoorbeeld het geluk of het zelfvertrouwen van je kind? Dan ben je meer van de tijgermethode. Gepatenteerd door de bekende Tigermom Amy Chua. Dreig je bijvoorbeeld wel eens de favoriete knuffel van je kind in stukjes te scheuren als ze niet minstens een negen halen voor hun werkje voor de kleuterschool? Welkom bij de tijgers!

De vrije uitloper:
Vind je ook dat kinderen van jongs af aan zo zelfstandig mogelijk moeten zijn? Hup, gewoon met twee-en-een half zelf naar de winkel om luiertjes te kopen. Dan ben je van de ‘vrije-uitloopmethode’. Deze methode brengt wel bepaalde risico’s met zich mee, maar ook een hele hoop rust.

De aanhechter:
Samen slapen, borstvoeding tot ver voorbij schoolgaande leeftijd en een constante stroom van verstikkende liefde. Eigenlijk zouden deze moeders het liefst de bevalling overslaan en hun baby altijd bij zich houden. Als je op een gegeven moment het eten van je baby aan het voorkauwen bent, moet je misschien wat afstand nemen.

De Francaise:
Strenge regels, duidelijke grenzen, dure jurkjes en meer wijn!

Lees ook: Als mama een andere opvoedmethode heeft dan papa (tips zijn welkom!).