Werken en een baby? Zo doe je dat!

08.09.2014 05:00

Ga je weer aan het werk? En heb je geen idee hoe je dat allemaal moet gaan doen met opvang, kolven, ochtendspits, koffiebreaks, lunchpauzes…houd dit schema aan en je gaat het redden!

 1. Denk niet dat je totaal caffeïneloos moet leven, omdat je nog aan borstvoeding doet
Tuurlijk, je kunt niet meer elk kwartier naar de koffieautomaat lopen, maar één of twee kopjes koffie kunnen heus nog wel, al was het maar om je focus erbij te houden in die eerste dagen zonder kind en met slapeloze nachten over de dagen die gaan komen zonder kind.

2. Stress niet over het kolven
Waarom zou je stressen over die melkmachine die je aan je borsten hangt terwijl je in het kopieerhok zit waarvan je baas beloofd heeft dat er het komende halfuur niemand zal komen, maar waarop geen slot zit, terwijl die machine zo’n vre-se-lijk brrrrr-ieieie, brrrr-ieieie, brrrr-ieieie-geluid maakt. Nee, serieus, je kunt er niets aan veranderen, dus stress heeft geen zin.

3. Waak ervoor je hele afdeling te vermoeien met babyfoto’s
Tuurlijk, iedereen vraagt aan je hoe het met je is. En met de baby. Maar onderdruk dat gevoel dat je meteen je smartphone erbij wil pakken tot dat iemand daadwerkelijk vraagt om een foto. En zelfs dan: houd het bij één of twee. Scrol niet in sneltreinvaart langs de afgelopen vier maanden.

4. Loop een uurtje mee op de kinderopvang
Kijk gewoon eens hoe de leidsters omgaan met je kind. N iet alleen hij heeft behoefte aan wenuurtjes, jij ook, dus vraag of je even mag blijven en kijk hoe er wordt omgegaan met jouw dierbaarste bezit, zodat je straks met een gerust hart op je werk zit.

5. Sla nooit je lunchpauze over
Ja ja, je wil heel graag zo snel mogelijk weer je lieveling in je armen sluiten, maar maakt dat ene halfuurtje nu echt uit? En wat is er nu leuker dan heerlijk bij te kletsen met je collega’s (let op: niet teveel over je baby praten! Er zijn echt andere onderwerpen, let maar op, je vindt ze vanzelf)

6. Leg je kleding de avond van tevoren klaar
Als je de nacht voor een werkdag drie voedingen hebt gedaan en ook nog een extra luier moet verschonen voordat je baby naar de opvang gaat (omdat ie z’n nieuwe net heeft volgepoept) ben je blij met elke minuut die je kunt sparen. Leg dus je kleren klaar, pak je tas in en leg je sleutels en je telefoon op een plek waar je ze kunt vinden. trek overigens die kleding pas op het ALLERLAATST aan, anders kotsen ze erover heen.

7. Als het even kan, laat dan je man de baby naar de opvang brengen
Het wegbrengen van je kind is niet leuk en wordt niet leuk. Hoe schattig hij ook in de box naast een ander kindje ligt te koekeloeren naar de mobiel boven zijn hoofd…je wilt hem toch het liefst meenemen. Dus. Onttrek jezelf hieraan.

8. Bedenk: het gaat allemaal voorbij
Het is ver-schrik-ke-lijk die eerste periode van werk in combinatie met een baby. Je zit om drie uur ’s nachts te voeden, terwijl je nog maar amper geslapen hebt en om zeven uur gaat de wekker weer. Geregeld vraag je je af wanneer je neer gaat vallen, want je hebt een structureel slaaptekort. Maar het gekke is: je valt niet neer, want net op het moment dat je echt niet meer kunt, gaat je baby doorslapen en wordt alles makkelijker.

 

Foto: Thinkstock.