Wist je dat de kleur van jouw borstvoeding vertelt hoe gezond je baby is?!

Als je kolft en een (groot) gedeelte van je borstvoeding opslaat, is je vast wel eens opgevallen dat je melk er verschillend uit kan zien. De ene keer is het dikker dan de andere keer, en dan produceer je uit het niets ineens een halve liter (where did that came from?). Maar je melk kan ook verschillen in kleur. En dit fenomeen vertelt je meer dan je denkt…

Ooit verscheen bovenstaande foto op Facebook en dit maakte een hoop tongen los.

Moeder Mallory Smothers kwam tot de ontdekking dat haar melk ineens een andere kleur had – vergelijkbaar met colostrum net na je bevalling – precies op het moment dat haar baby ook flink aan het niezen en extra prikkelbaar was. Toeval? Komt het door haar eigen gezondheid? Heeft zij te weinig goede stoffen aan haar baby gegeven? Nee! Juist het tegendeel is waar.

Je moedermelk past zich aan aan de behoefte van de baby. Als de baby ‘vacuum’ zuigt aan de tepel komt er op die manier ook speeksel van de baby ín de tepel terecht – een omgekeerde werking dus. Wanneer je baby wat zwakker is komen deze “virussen” in de borstklier terecht en dit leidt tot een nieuwe immunologische samenstelling en op maat gemaakte antilichamen in de moedermelk.

Een persoonlijk antibioticakuurtje voor je baby dus!

Lees ook: Alle babies in het VUmc krijgen vanaf nu moedermelk.

Geschreven door
More from Ilana Tetenburg

“Liefe pappa”….De hartverscheurende afscheidsbrief van het dochtertje (6) van Koen Everink

Vanochtend is in de Telegraaf de hartverscheurende rouwadvertentie van het dochtertje van...
Lees verder