Wisten jullie wat het échte risico is met vuurwerk en kinderen?

30.12.2015 04:55

Bij de gevaren van vuurwerk dachten wij aan nare wonden aan de handen, maar het risico op oog- en gehoorbeschadiging bij kinderen is veel reëler, ontdekten wij. Toch maar oordopjes dit jaar?
[Ad]

Vuurwerk – ik blijf het een bizar iets vinden. Eigenlijk ben ik fel tegen, want we weten allemaal dat er ieder jaar weer vreselijke verwondingen mee worden aangericht die compleet onnodig waren.
Maar toch. Als ik denk aan oud & nieuw in mijn jeugd, dan zie ik mijn vader met een dikke sigaar grote vuurpijlen afsteken. Ik vond het prachtig om te zien. Ons saaie nieuwbouwwijkje veranderde in één klap in een spannende omgeving, alles zag er anders uit.

Nu ik zelf kinderen heb, wil ik ze graag ook die mooie herinneringen meegeven. Elk jaar op oudjaarsdag gaan mijn oudste zoon (9) en mijn man samen in de rij staan voor het vuurwerk. Een onooglijk winkeltje wordt dan omgetoverd tot een walhalla aan pijlen en rotjes en sterretjes. Hij vindt het geweldig!
Net als het afsteken. Dan mag hij ook meekijken, maar dan wel zo veilig mogelijk. Daarom gaan wij niet de straat op, zodat de kinderen geen risico lopen een loslopende vuurpijl naar zich toe te krijgen. We gaan op het dakterras van ons huis staan, de kinderen met hun rug tegen de muur en papa die een paar meter verderop de vuurpijlen afsteekt. Het is echt magisch bij ons: we zitten midden in de stad. Ze gillen het dan uit van plezier. Ik heb ook het gevoel dat ik met dat dakterras een veilige manier heb gevonden om ze toch van het vuurwerk te laten genieten, als is dat natuurlijk altijd relatief, want het risico dat er iets mis gaat, bijvoorbeeld bij mijn man, is er altijd.

Daarnaast blijft het een ambivalent gevoel: al die rook inademen vind ik ook heftig. Een verdwaalde pijl in het oog van een van de kinderen? En ik maak me ook zorgen over die knallen die echt heel slecht voor je oren schijnen te zijn. Daarom ben ik blij dat ik me er nu eens in verdiep: als blogger ben ik gevraagd door Specsavers om een stuk te maken over oog- en gehoorbescherming voor kinderen tegen vuurwerk. Nou, de feiten die ik onder ogen kreeg liegen er niet om.
Kijk:

Het geluid van een wekker is 80 decibel.
Het geluid van een drilboor is 95 decibel.
Het geluid van een sirene is 120 decibel.
Het geluid van een vuurwerkpijl is 160 decibel.

De gemiddelde pijngrens ligt op 140 decibel.
De kans op permanente gehoorschade op 160 decibel.
Kun je dus nagaan wat een knal van een strijker of een rotje van dichtbij met je gehoor doet?!

Risicovrij wordt vuurwerk nooit, maar je kunt het risico voor je kinderen wel zo klein mogelijk proberen te maken. Bijvoorbeeld door het dragen van speciale vuurwerkbescherming. Voor de ogen zijn er speciale vuurwerkbrillen, die ook geschikt zijn voor kinderen. Om het gehoor te beschermen zijn er speciale oordoppen; en voor de allerkleinste zelf speciale oorkappen. Bij Specsavers is de Alpine-gehoorbescherming tegen een actieprijs te krijgen.
Kijk hier voor meer informatie.  [Link]

800_specsavers-4

specsavers


De scherpste prijzen, een uitgebreid aanbod van de mooiste monturen en betaalbare contactlenzen. Altijd een oogmeting door een gediplomeerde opticien in de buurt.

Dit is een gesponsored bericht. Lees hier alles over ons advertentiebeleid.