Wortels over van Sinterklaas?! Hier 3 recepten om van die krengen af te komen…

Geef je dat paard iedere avond een wortel, belanden ze toch op wonderbaarlijke wijze weer in de koelkast. En ondanks dat we behoorlijk makkelijke types zijn, eten weggooien vinden zelfs wij zonde. Daarom hier een heerlijk 3-gangenmenu, mét wortel. Uiteraard het leukste om te eten op pakjesavond natuurlijk!

Je verwacht eigenlijk niet dat je zoveel kunt doen met wortels, zelfs in een toetje komen ze héél goed tot hun recht door de van nature zoete smaak. En wie houden er van zoet? Juist, baby’s, peuters, kleuters en (zelfs!!!) pubers. Dus alle onderstaande gerechten kunnen eigenlijk altijd. En het allermooiste van dit verhaal is dat het allemaal nog behoorlijk voedzaam is ook. Oké, toetjes zijn natuurlijk nooit gezond. Maar als je dan toch een toetje maakt, maak dan lekker carrotcake!

alle recepten zijn gebaseerd op ca. 4 personen, behalve de taart *

Recept 1: wortelsoep

ingrediënten:
1 kilo wortels/winterpeen
1 liter groentebouillon (kippenbouillon mag ook)
1 ui
250 ml kokosmelk
1 cm gember
2 teentjes knoflook
2 takjes verse peterselie
3 takjes verse koriander
schil van een halve sinaasappel (bewaar de rest voor het toetje!)
olijfolie
snufje chilipoeder

Optioneel voor een meer gevulde soep: 1 zoete aardappel, stukjes wortel, stengel bleekselderij.

aan de slag: 
1. Snij de wortel in stukjes en snipper de ui. Rasp de sinaasappel en de gember. Was de verse kruiden en hak fijn.
2. Nu beginnen we met het echte werk. Bak de ui in een grote pan met een scheutje olijfolie en pers de knoflook er bij. Wanneer de ui glazig wordt voeg je de gesneden wortel toe en roer je een paar keer om.
3. Giet nu  1 liter gekookt water in de pan en voeg het bouillonblokje toe, de sinaasappel en de gember. Laat even 10 minuten koken, met de deksel op de pan, tot de wortel gaar is.
4. Pureer nu alles fijn met een staafmixer of in een keukenmachine. Pas op voor spetters, want = heet…
5. Wanneer alles gepureerd is voeg je de kokosmelk en de kruiden toe (bewaar eventueel een beetje peterselie voor de garnering).
6. Er wacht nu nog maar één ding: smullen! De soep is namelijk meteen klaar.

* Deze soep kun je ook gerust een dag van te voren maken en vers houden in de koelkast *

Wil je een wat meer gevulde soep? Voeg dan bij stap 5 de stukjes zoete aardappel, wortel en bleekselderij toe. Het duurt dan wel nog even 10-15 minuten voor de soep klaar is, omdat de aardappel en de wortel nog gaar moeten worden. 

wortelsoep

Recept 2: ovenschotel met, jawel, wortel!

ingrediënten
2 winterpenen of 4 wortels
1 courgette
1 zoete aardappel
3 grote vleestomaten
30 gram tomatenpuree
bolletje mozzarella
100 gram feta kaas
2 takjes verse rozemarijn
theelepel oregano
2 takjes tijm
2 takjes peterselie
3 teentjes knoflook
1 rode ui
1 aubergine
100 gram champignons
snufje zeezout & peper
olijfolie

aan de slag
1. zet de oven op 180 graden en vet een flinke ovenschaal in met olie.
2. was alle groenten, snij in stukjes en mix samen door de ovenschotel samen met een half kopje olijfolie.
3. Voeg de kruiden, tomatenpuree en de kaas toe in de schaal en roer door.
4. plaats de schaal in de oven voor ongeveer een uurtje. Roer elke 10/15 minuten even door en voeg wanneer alles droog oogt steeds een scheutje kokend water toe.

Dit gerecht is een volledig hoofdgerecht, maar ook lekker met een stukje gegrilde witvis of dippen met een stuk brood!

stoofschotel

Recept 3: carrotcake (worteltaart/wortelcake)

ingrediënten:
schil van halve sinaasappel
sap van 1 sinaasappel
handje pecannoten
handje hazelnoten
125 gram roomboter
200 gram kokosbloesemsuiker (kristalsuiker mag natuurlijk ook)
1 flinke wortel
2 grote eieren
150 gram speltmeel (zelfrijzend bakmeel mag ook, laat dan de wijnsteenbakpoeder weg)
theelepel wijnsteenbakpoeder
1 theelepel kaneel
125 gram poedersuiker (voor de topping)
200 gram neutrale roomkaas (voor de topping)
snufje zout

*bewaar een beetje noten en sinaasappelrasp voor de topping!

aan de slag:
1. vet een springvorm in met boter en verwarm de oven voor op 160 graden.
2. hak de noten fijn met een mes, of gooi ze even in de blender. Rasp de sinaasappel en de wortel en zet opzij, pers vervolgens het sap uit de vrucht en zet ook even opzij.
3. Mix de suiker, meel, bakpoeder, zout en kaneel in een beslagkom.
4. Mix in een andere kom de boter met de eieren tot een egaal geheel. Meng dit vervolgens langzaam met het meel mengsel tot een luchtig beslag.
5. voeg nu de sinaasappelrasp, het sap, de wortel en de noten toe aan het beslag en roer door met een spatel.
6. giet alles in de springvorm en zet ongeveer 1 uur en 15 minuten in de oven. Na een uur kun je met een satéprikker af en toe testen of de cake al gaar is.
7. Terwijl de cake in de oven staat kun je vast de topping maken. Easypeasy.  Mix de roomkaas met de poedersuiker tot een glad beslag. Laat de taart afkoelen en haal uit de springvorm. Vervolgens smeer je met een spatel de roomkaas nonchalant over de cake heen.

carrot cake

Ook lekker: Lekker!! Deze gezonde quesadilla’s staan binnen no-time op tafel

Lees ook
Geschreven door
More from Ilana Tetenburg

Kindvriendelijke verborgen parels in Haarlem

Als je een dagje weg wilt met je kind denk je misschien niet...
Lees verder