Zelf sushi maken met je kinderen: makkelijk, leuk, lekker en gezond

07.12.2014 14:30

Ik dacht dat het moeilijk(er) zou zijn en dat mijn kinderen het toch niet zouden eten, maar ik kreeg ongelijk want sushi maken bleek eigenlijk verrassend makkelijk en mijn dochters aten het nog op ook! (yes!)

Laatst, op een koude zondagmiddag hebben we met het hele gezin sushi gemaakt. En dat was een groot succes. De kleefrijst op het zeewier leggen, de stukjes komkommer, wortel, tonijn, zalm, krab en roomkaas  (niet allemaal tegelijk natuurlijk) erover heen verdelen en dan maar rollen – het had een hoog knutselgehalte. Eerlijk gezegd had ik er een hard hoofd in dat mijn dochters de sushi ook daadwerkelijk zouden lusten, maar dat was een verkeerde inschatting, want het ging er in als koek. En het eten met stokjes verhoogde de eetpret nog eens extra.

Zo maak je zelf sushi:

Benodigdheden:

Sushirijst (bij Aziatische toko en sommige supermarkten te koop)
Nori (zeewierrollen)
Bamboematjes
Eetstokjes
Wasabi
Sojasaus
Ingelegde gember

Voor de vulling:

(bijvoorbeeld)
Komkommer
Wortel
Avocado
Rauwe tonijn
(Gerookte) zalm
Krabsticks
Gekookte garnalen
Roomkaas

Maak de rijst klaar volgens de aanwijzing op het pak. Als de rijst is afgekoeld kun je het gebruiken voor de sushi.

Voor de Maki sushi (de sushi die zeewier als buitenkant heeft):
Leg de zeewierrol met de gladde kant op een bamboematje. Bedek deze Nori tot 1 centimeter van boven met 90 gram kleefrijst, bedek ook alle hoeken goed. Nu kun je naar voorkeur gaan vullen: zalm met avocado, tonijn met komkommer – welke combinatie je zelf maar wilt. Leg de ingrediënten er in het midden (in de lengte) op en druk de zeewierrol goed tegen de onderkant van het bamboematje aan. Je duimen leg je vervolgens onder het matje en met je wijsvingers houd je de vulling vast zodat die in het midden blijft. Nu kun je gaan rollen. Als je een grote rol hebt, snijd je ‘m in kleinere stukjes en voilà, je Maki sushi is klaar!

Je kunt ook Inside out-sushi maken, daarvoor leg je transparant huishoudfolie over je bamboematje en daar leg je dan de Nori weer bovenop. Verdeel vervolgens 140 gram rijst over de Nori en laat het aan de bovenkant ongeveer een centimeter overlappen. Til de Nori met de rijst voorzichtig op en leg het andersom op het folie (nu ligt de zeewierrol dus bovenop). Vervolgens kun je gaan vullen en daarna rol je één slag. Dan leg je het bamboematje weer terug. Je legt ook de folie weer terug op het bamboematje. En dan de rol nog een keer goed rollen en vooral goed aanduwen. Je kunt de buitenkant nog wat versieren, bijvoorbeeld met sesamzaadjes.

Serveren met een bakje sojasaus, wasabi en ingelegde gember

Succes en eet smakelijk!