Tips: zó krijg je je peuter in no-time zindelijk

12.01.2023 06:00

Marits dochter was in no-time zindelijk, maar haar driejarige zoon is wat minder snel. Daarom zocht ze naar wat handige tips om dat zindelijk maken enigszins te versnellen.

Plassen op het potje – zo makkelijk als het bij mijn dochter ging, zo moeizaam verloopt het bij mijn zoon. Bij Liv was het een kwestie van een paar keer pontificaal het potje voor d’r neus neerzetten, maar bij Kai werkt dezelfde truc allerminst. “Mama, plasje komt niet. Morgen weer een dag” is zijn standaard reactie wanneer ik het potje voor zijn neus houd. Wat natuurlijk een eufemisme is voor: “Bekijk het lekker. Ik ga nu niet op dat potje plassen. Morgen niet. Nooit niet.” En dat gaat nu al maanden zo. Ik steek zeker mijn hand in eigen boezem, want bij nummer twee dacht ik toch al snel: “Ach, dat komt vanzelf wel.” Niet dus. Wie weet helpen onderstaande tips die ik tegenkwam tijdens mijn online zoektocht om dat zindelijk worden te versnellen.

Tips om je peuter zindelijk te krijgen

1. Train in sessies
Oefen in de ochtend en laat in middag. Laat je kind eten, drinken en spelen zoals normaal, maar zet ‘m elke 15 minuten op het potje. Aan het einde van elke sessie schuif je weer een luier om. Doe dit de eerste twee dagen. Op de derde dag laat je hem helemaal geen luier meer dragen. Neem wel een extra paar mee voor als je de deur uitgaat. En oh ja, doe ook maar een extra droge broek.

2. Bloot
Laat je kind bloot door het huis lopen. Tijdens de gure wintermaanden kun je de verwarming een paar graden hoger draaien en je dreumes alleen in z’n blote bips laten rondlopen. De meeste kinderen doen niets liever. Nu je kind geen luier meer omheeft, moet de kleine of grote boodschap toch ergens terechtkomen. Tadaa, het potje! (Nu maar hopen dat jouw peuter er net zo over denkt. Je zult niet de eerste zijn die een verse drol in de plantenbak terugvindt.)
Gelukt? Maak het groot door samen het potje naar de wc te dragen en je kind zelf te laten doortrekken. Het flsss-geluid, water dat verdwijnt – vinden ze fascinerend, echt.

3. Beloon
Kinderen zijn gevoelig voor belonen. Het is niet voor niets dat ze op de crèche “plasdiploma’s” uitdelen. Wat let je om thuis hetzelfde systeem in te voeren? Papier, stickers of stempels en je bent er. Nu je kind nog. Plassen betekent een sticker. Voor poepen ontvangt-ie er twee. Geen effect? Dan blijft er nog maar 1 ding over: schaamteloos omkopen.

4. Complimenteer (en overdrijf)
Overlaad je kind met complimenten zodra hij op het potje plast of poept. Geef hem het gevoel dat hij zojuist een unieke topprestatie heeft geleverd. En nu je toch bezig bent: bedenk een aanmoedigingsyell (“Geef me een P. Geef me O. Geef me een T. Potje!”), of what the hell, doe een gek dansje.

5. Breng leidster(s) op de hoogte
Breng de crèche op de hoogte van jullie zindelijkheidsproject. Grote de kans dat zij al bezig waren, of ook net wilden beginnen. Sommige kinderen vinden het eng om op een vreemde wc te plassen. In dat geval kun je samen “oefenen”. Ook kun je de stickers die je thuis plakt, aan de leidster geven, zodat zij deze kan uitdelen aan je kind.

6. Geef het goede voorbeeld
Je weet wat ze zeggen: Goed voorbeeld doet goed volgen. Heb je een dochter, dan is dat zo gepiept. In geval van een zoon moet papa even opdraven om het voor te doen. Maak er een spelletje van en plak een zogenaamde tinkle target op de bodem van het potje. Leert-ie meteen goed richten. En wedden dat hij binnen de kortste keren zindelijk is.

7. Indoctrineer
Lees stelselmatig boeken voor waarin het thema zindelijkheid een rol speelt. Potje! van Mylo Freeman was bij mijn dochter een groot succes. Hierin proberen verschillende dieren een potje uit dat zomaar op een dag in de jungle opduikt. Niet tuttig, grappig en met vrolijke illustraties.

Succes! Enne, ik mis er vast nog een heleboel. Vul daarom gerust aan.

Lees ook: Wat als je kind niet zindelijk wordt?