Zo los je je hypotheek af! Geldadviezen van Renée en haar 4-jarige zoon

24.10.2018 04:55
Zo los je je hypotheek af! Geldadviezen van Renée en haar 4-jarige zoon

Renée ken je als blogger hier op me-to-we. Ze is tegenwoordig ook succesvol moneyblogger en schreef een boek (Duur Huis, Nooit Thuis.) Over geldkeuzes die zij zelf maakte, die haar bijvoorbeeld de financiële ruimte gaven om minder hard te werken en meer tijd met haar kinderen door te brengen. Of gewoon lekker alleen met een tijdschrift in de tuin. 


Geldadviezen van mijn 4-jarige zoon.
Ze zijn zo gek nog niet, toch? Al twijfel ik of mijn geld achter de bank veiliger is dan op de bank. Maar oke. Wat door zijn filmpje wel heel duidelijk wordt is dat geld eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld is. Hij snapt het met nog geen jaar basisschool achter zijn kiezen al aardig. Niet al te gekke dingen doen, niet uitgeven wat je niet hebt, beetje sparen voor later en voila: je komt nooit financieel in de shit. Saai, maar waar.

Blijkbaar gebeurt er een hoop tussen je 4e en je 34e, zeg maar. Er kan ook opeens zoveel. Je kunt tonnen lenen voor een huis, je kunt 1.000 euro rood staan op je lopende rekening, de hele dag komen er verleidingen op je af. En dan bedoel ik niet die knappe buurman.. Zelfs als je niet in de schulden komt, kun je financieel wel zo klem komen te zitten dat het leven er niet leuker van wordt. Ik ken zoveel mensen van mijn leeftijd die dromen hebben die om financiële redenen niet uitkomen. Minder werken. Of juist een eigen bedrijf beginnen. Een wereldreis. Emigreren. En met stip op één: een andere baan omdat ze niet meer gelukkig zijn met hun werk. Maar ja, de rekeningen moeten betaald. Dus worden dromen uitgesteld en daarna afgesteld.

Ik word daar een beetje verdrietig van. Waarom doen we onszelf dit aan? Ik sprak een jaar geleden iets te vaak mensen van mijn leeftijd in die situatie. Zo onstond mijn boek ‘Duur Huis, Nooit Thuis’. Om meer mensen te laten weten: het kan echt anders. Niet om ze de les te lezen, maar de uitgang uit dat leven te laten zien. Voor wie het echt anders wil. Mij lukte het ook, dus waarom jou niet? Ik zat ooit 40.000 euro in de schulden. Lang verhaal kort: huis gekocht, teveel geleend, relatie voorbij en de kredietcrisis eroverheen. Dan blijft er een schuld staan. Ik ging keihard besparen en sparen en loste de boel binnen een paar jaar af. God zij dank.

Toen ik merkte hoeveel ik voor die tijd eigenlijk uit had gegeven aan onzin, wilde ik daar niet meer naar terug. Ik werkte te hard om het geld iedere maand uit te geven aan troep van de Action. Bovendien: de oceaan drijft al vol plastic soep. Of om zo’n groot deel te betalen aan boodschappen omdat ik iedere dag aan het einde van de dag de Ah to go inrende en voor 30 euro bij elkaar harkte aan veel te dure pasta en kant-en-klare pastasaus. Dat ritueel ruilde ik in voor één keer per week boodschappen doen, old school met een lijstje a la mijn moeder. Ik hield bij wat ik uitgaf. Ik zegde onnodige verzekeringen op, ging niet meer zo belachelijk vaak uit eten, streepte flink in onnodige kosten zoals allerlei abonnementen. En toen hield ik voor het eerst geld over, in plaats van dat ik een stuk maand over had en geen geld. Wat een openbaring.

Ik ging door met sparen en heb nu altijd een potje voor als ik een opdrachtgever stom vind, of opeens een briljante droom of plan heb die ik echt uit wil laten komen. Die vrijheid maakt me gelukkig en gun ik iedereen. Wat je wensen ook zijn. Geld is niet ingewikkeld, we maken het ingewikkeld. Misschien moeten we iets minder vaak luisteren naar grote mensen en hun geldadviezen en iets vaker naar 4-jarigen. Want die snappen het prima. Mijn zoontje Cooper zei tijdens de opnames van de video nog iets treffends. Toen ik hem vroeg wat nou het leukste aan geld was, antwoordde hij: ‘Dat je er alles mee kunt doen wat je wilt.’ Hij heeft nog gelijk ook. Ik kies ervoor het te gebruiken om meer vrijheid in mijn leven te brengen. Wat zullen ze me missen bij de Action,

Het boek Duur Huis, Nooit Thuis is vanaf 25 oktober te koop in de boekhandel, en te bestellen via Bol.com. 

Lees ook: ‘Elke maand hebben we ruzie over geld’