Zo maak je jouw huis babyproof

30.05.2022 12:13

Is er een kleintje op komst? Gefeliciteerd! Als er binnenkort een baby komt, moet er heel veel geregeld worden. Vergeet daarom niet om je huis babyproof te maken. Hoe je dat doet? Dat lees je hier!

Apparaten

Apparaten kunnen gevaarlijk zijn voor baby’s. Baby’s zijn namelijk erg onderzoekend en willen daardoor graag dingen aanraken. Zet apparaten daarom het liefst op plekken waar ze niet bij kunnen. Stopcontacten kan je met een stopcontactbeschermer of afdekplaatje babyproof maken. Zorg er daarnaast voor dat je geen loshangende of losliggende snoeren hebt. Deze kan je wegwerken op verschillende manieren. Bijvoorbeeld met een kabelgoot.

Trappen

Heb je een trap in huis? Zorg er dan voor dat je een goed traphekje aanschaft. Zo voorkom je gevaarlijke situaties voor je kindje. Schaf niet zomaar een traphekje aan, maar check goed de handleiding en reviews. Zo weet je zeker dat je kindje veilig is. Plaats een traphekje boven- en onderaan de trap.

Raamdecoratie

Je denkt er wellicht niet snel aan, maar helaas gebeuren er weleens ongelukken met baby’s en raamdecoratie. Zorg er daarom voor dat je raamdecoratie veilig voor kinderen is. Loshangende touwtjes kun je beter vermijden. Deze kun je wikkelen om een koordkikker. Daarnaast is het belangrijk dat de gordijnen goed verduisterend zijn. Je baby kan niet goed slapen als er te veel licht is. Dit komt, doordat het slaaphormoon melatonine pas wordt aangemaakt als het helemaal donker is. Kies bijvoorbeeld voor een verduisterend plisse gordijn of houten jaloezieën. Sluit de ramen altijd goed als je je baby alleen achterlaat in een kamer. Je kunt met een raambeveiliger je raam extra beveiligen.

Lampen

Zorg voor niet te felle lampen, die je goed kunt dimmen. Als je baby of jij wordt blootgesteld aan te fel licht kunnen jullie beiden niet meer goed in slaap komen. Dit komt, doordat het felle licht de aanmaak van melatonine verstoort. Daarnaast is het belangrijk dat je geen staande lampen plaatst waar je baby aan kan komen. Hiermee voorkom je dat de lamp op je baby kan vallen.

Begin op tijd met het babyproof maken van je huis! Voordat je het weet is de baby er al en dan ben je alle tijd kwijt aan het verzorgen van je baby.