Lange autorit? 8 tips om het achterin gezellig te houden!

20.02.2014 06:45
tips onderweg, autovakantie kinderen

Goddank leven we in een tijd dat we op de achterbank meer te doen hebben dan ‘Ik zie ik zie wat jij niet ziet’, want anders zouden die lange autoritten wel heel vreselijk zijn. Deze tips helpen een beetje, maar als ze moeten kotsen, dan kotsen ze toch.

Voor wie nog op wintersport gaat deze week, of zich klaarmaakt voor de terugweg, hebben wij door schande en schade wijs geworden nog een paar tips om te voorkomen dat elkaar de hersens inslaan.
O, en neem van die lekker ruikende snoetenpoetsdoekjes mee, om de kotslucht te bestrijden. En een plastic kom, om in te kotsen…

1
Download een paar nieuwe apps
De iPad of smartphone is toch de beste afleidingsmanoeuvre van ‘Zijn we er al?’. Download dus voor alle leeftijden twee nieuwe apps, waar ze zich even mee zoet kunnen houden. Let er wel op dat er geen wifi voor nodig is, anders gaan ze je 4G gebruiken en dan krijg je een vette rekening!

2
Bied de onderweg verrassingen geleidelijk aan
Vroeger deelde ik weleens een tasje uit, met daarin allemaal leuke dingen. Een klein cadeautje, een dikke Donald Duck, wat stiften. Nou, die lagen dus voor we de straat uit waren al kriskras door de auto heen. Houd het bij je en deel af toe iets uit, als ze elkaar de hersens in dreigen te slaan.

3
Neem hartig snoep mee
Als mijn kinderen uren op en achterbank zitten, met een iPad op schoot en daar ook nog eens snoep bij eten, gaan ze op een gegeven moment kotsen. Ik neem dus altijd zoutjes mee. Van die retro zoute stengels die je onbeperkt kunt uitdelen. Tuc’jes. Of een koker Pringles van het benzinestation, die chips gaan niet meteen stuk.

4
Luisterboeken
Dat is natuurlijk de beste remedie tegen wagenziekte: luisteren naar een verhaal. Als het werkt is het fantastisch, maar bij ons staat-ie altijd te zacht (we hebben achterin geen goede boxen), als ik even wat zeg krijg ik een snauw (‘Ik hoor het niet!’) en een verhaal vinden dat twéé kinderen leuk vinden, is mij ook nog niet gelukt. Succes daarmee dus.

5
Neem hun 5 favoriete nummers mee
Muziek waarmee ze thuiskomen van school. En als er een incident is, zet deze dan keihard aan. Werkt als een gek. Meestal.

6
Taalspelletjes met prijs!
Bij ons is het ja en nee spel nog steeds uitermate populair. Een zoute stengel voor elke ronde die je wint. Ook is het leuk om met de wat grotere kinderen een verhaal te vertellen waarbij iedereen één woord mag zeggen. “Er.” “Was.” ‘Eens.” “Een.” “Nintendo!” Je weet zelf wel wanneer het verhaal afgelopen is. Dan krijgt iedereen een zoute stengel.

7
Zet de wekker
Op een beeldscherm kijken kan misselijkheid veroorzaken, maar ook vervelende rotkinderen als het te lang duurt. Maak een soort programmaatje voor de eerste paar uur, en zet dan de wekker. Steeds elk kwartier of half uur wat anders doen. Dan hebben ze ook een horizon, iets om naar uit te kijken. Voorkomt ook veel ‘Zijn we er al?’s.

8
Doe af en toe iets dat echt niet mag
Uit het raam hangen, heel hard gillen, gordels los en op de achterbank springen op je billen, van plaats wisselen. Dan kunnen ze er weer tegenaan.

Goede reis!

Foto: Thinkstock