10 tips om speelafspraakjes van je kind te overleven

24.04.2019 05:00

Het is nog vrij nieuw voor Renee. Dat er vriendjes van school thuis komen spelen. Maar in die korte tijd heeft ze al precies uitgedokterd hoe ze deze naschoolse bezoekjes overleeft. Ze deelt haar kennis in tien feilloze tips.

Lees ook: Waarom ik het doodeng vind als er vriendjes komen spelen

Cooper stond op het schoolplein aan mijn jas te trekken. Ik stond met een andere moeder te praten, maar hij hield het echt niet meer. Of Lorenzo bij ons mocht komen spelen. Lorenzo is het kind in het type van: alles leuk. Die gaat gerust met iedereen mee. De mijne jankt al, al zit ik aan de keukentafel en hij in de woonkamer, want dat is al te ver weg. Dus moest Lorenzo maar bij ons komen. ‘Goed, joh,’ zei ik, allang blij dat hij een vriendje had gemaakt en dus niet het pispaaltje was geworden van de klas. Lorenzo was de eerste, en er volgden er meer. Soms is het leuk, soms lach ik mijn billen uit mijn broek, soms erger ik me kapot. Maar hey, het hoort erbij. Ik ontdekte tien dingen die tijdens iedere playdate werken. En ik deel ze graag met jou.

  1. Geef ze snoep. Gewoon altijd. De suikers beginnen vaak pas te werken wanneer ze alweer thuis zijn. Voor jou als moeder is het lekker scoren. Je kind vindt je ook supercool, dat je zomaar snoep uitdeelt. En ze houden daardoor even hun mond dicht.
  2. Als je de ruimte hebt – creëer een speelkamer. Wij hebben een ruime speelzolder, met een paar kleden op de grond. Je vindt er bakken vol met speelgoed en een tent. Je trekt de deur achter je dicht en klaar.
  3. Laat het ze maar uitvechten. Die deur van de speelzolder helpt hierbij. Kleine ruzies lossen ze onderling wel op met een incidentele kaakslag of vals kneepje. Voor grote dingen komen ze naar beneden. Dan ben ik best bereid te bemiddelen.
  4. Ik corrigeer vriendjes en vriendinnetjes ook. Mijn huis, mijn regels. Bam. Zo is het. Dus niet slaan, niet schoppen, niet schelden en geen takkeherrie maken.
  5. Je kunt een beetje sturen in de keuze voor vriendjes. Mag natuurlijk niet, maar hey, ze komen wel bij jou thuis, dus dan mag het best, vind ik. Dus zeg ik: ‘Mathijs is een lief jongetje, toch? Of misschien moeten we eens vragen of Elva wil komen spelen.’ Altijd beter dan de irritante kids uit de klas bij je thuis krijgen.
  6. Meditatiemuziek helpt. Als ze echt hyper de pieper zijn, helpt het om meditatiemuziek of yogamuziek op te zetten. Vind je gewoon op Youtube. Worden ze een klein beetje rustiger van.
  7. Ram ze naar buiten. Is het een beetje oke weer? Als in: geen regen die met bakken uit de lucht komt? Gooi dan een voetbal de tuin in en die kids er achteraan. Heb jij er niet zo’n last van en slapen ze ‘s avonds ook extra lekker. Zijn moeder zal je dankbaar zijn.
  8. Twee middagen per week is de max. Anders is mijn kind op vrijdag alleen maar aan het janken en gillen. Als je slim bent kies je voor maandag, dinsdag of donderdag, anders heb je zo’n vriendje 6 uur lang in huis.
  9. Geen tv. Je gaat niet met elkaar afspreken om samen tv te kijken, toch? Als je afspreekt om te spelen, ga je spelen.
  10. Zeg altijd dat je goors eet die avond. Spinazie of andijviestamppot, ofzo. Laat het gewoon casually vallen tussen neus en lippen door. Dan wil zo’n vriendje tenminste niet blijven eten.

Voor alle moeders die dit lezen en hun kind nu nooit meer bij mij willen laten spelen. Ik doe ook leuke dingen, hoor. Mandarijnen voor ze pellen, met ze naar het bos of de kinderboerderij. Dat dat wel even duidelijk is.

Lees ook: Als je niet blij bent met de vriendjes van je kind