Zo voed ik op: ‘Als mijn man ze slaat, voel ik zelf de pijn’

06.06.2018 18:00

Elke week op Me-to-we: een moeder over hoe ze opvoedt in de serie ‘Zo voed ik op’. Deze week Ina (31), moeder van twee zoons van 5 en 3.

“Vorige week was het weer zover. Mijn oudste weigerde iets te doen. Het ging om iets kleins, zijn speelgoed opruimen. Eigenlijk ging het daar helemaal niet om, maar om dat hij niet naar mijn man luisterde. Dan heeft het in de ogen van mijn man met respect te maken en respect, dat heb je voor je ouders. Hij waarschuwde onze zoon één keer en toen die niet luisterde, gaf mijn man hem een klap. Ik kromp zelf ineen, voelde gewoon de pijn. Niet dat hij zo verschrikkelijk hard slaat dat onze zoon er bij wijze van spreken tien minuten later nog last van had, maar ik kan het niet aanzien. Slaan gaat in tegen hoe ik met mijn kinderen wil omgaan en wat ik ze wil meegeven, maar op dit vlak valt met mijn man niet te onderhandelen.

Lees ook: Zo voed ik op: ‘Ja, ze zitten ruim twee uur per dag op de iPad, nou en?’

‘Zo ben ik ook opgevoed’, zegt hij. En inderdaad, zijn broers, zijn zus en een paar neven en nichten delen ook met grote regelmaat klappen uit aan hun kinderen. Leren luisteren, noemt mijn man dat. Ik vind het vreselijk, er zijn zoveel andere manieren waarop je een kind kunt leren luisteren. Maar de tijd dat ik er tegenin ging, is voorbij. Dit is zijn manier en die zal ik moeten accepteren. Wist ik veel, van tevoren. We hebben het er niet over gehad. Ik ging er automatisch vanuit dat wij onze kinderen niet zouden slaan omdat ik dat niet wilde. Maar zo werkt het dus niet. Veel is onderhandelbaar, maar dit niet. Mijn man vindt dat het onze kinderen hardt en dat dat goed is.

Ik kijk naar mijn kinderen en zie dat ze er gelukkig niet psychisch onder lijden. Ze zijn het wel gewend. Ik moet toegeven: naar mijn man luisteren ze beter dan naar mij. Hij hoeft vaak maar naar ze te wijzen, of ze doen wat hij zegt. In de buurt hoor ik dan andere ouders bewonderd praten over hoe goed hij de kinderen onder controle heeft. Ik heb zelf liever dat ze een keer extra wegrennen als ik ze roep, dan dat ik ze zou slaan. Dan maar wat minder respect voor mij.”

Lees ook: Zo voed ik op: ‘Aan straffen doe ik niet meer’