Zo voed ik op: ‘Ik kan meer hebben van mijn eigen kind dan van mijn bonusdochter’

04.05.2023 11:19

Marte (41) is juf van groep 7 en heeft een dochter (Lieke) van 5 met haar man Freek (43). Freek heeft een dochter uit een eerdere relatie: Faye van 8 jaar. ‘Ik kan van mijn eigen kind gewoon meer hebben.’

‘Wij hebben vanaf het begin van onze relatie wat onenigheid gehad over de opvoeding van Faye. Het is een ontzettend vrolijk en pienter meisje, maar doordat ze zo slim is, weet ze ook heel goed aan te geven wat ze denkt en waar ze bijvoorbeeld geen zin in heeft. Toen Lieke erbij kwam, werd dit alleen maar erger. Faye is erg vocaal in het verkondigen dat ze de relatie tussen Freek en mij niet ziet zitten. En met haar zusje heeft ze ook niet echt een band. Faye’s moeder is nog altijd vrijgezel en dat vindt Faye geloof ik erg prettig. Of het met aandacht te maken heeft weet ik niet, maar ik ben er onderhand wel een beetje klaar mee.

LEES OOK: Zo voed ik op: ‘De weekenden zijn voor ons, de weekdagen voor de au pair’

We hebben duidelijke regels in huis. Zo hebben de meiden een vaste bedtijd, eten we één zoete snack per dag en eten we netjes met het hele gezin aan tafel. Als mijn bonusdochter er is, is er altijd strijd. Ze wil meer dan één koekje, eet het liefst voor de televisie en probeert altijd te onderhandelen over haar bedtijd. Lieke is nu 5 en neemt het gedrag van haar zus langzaamaan ook over. Bij Lieke denk ik dan: ach, ze is nog zo klein en soms vind ik het zelfs schattig als ze probeert een punt te maken. Maar als Faye weer met haar ogen rolt over het feit dat ze niet nog een koekje mag, dan wil ik haar direct achter het behang plakken. Ze krijgt dan ook steeds vaker ‘straf’. Van haar kan ik gewoon niet zoveel meer hebben en dat zorgt voor stress. Ook in mijn relatie.

Freek maakt zich er niet zo druk om en vindt het goed dat zijn dochter zo’n duidelijke wil heeft. Wel vindt hij het moeilijk dat ze soms letterlijk roept dat ze had gewild dat Lieke en ik er niet waren. Is het niet een beetje vroeg voor de puberteit? En wat moet ik hier nu mee doen? Als er niet snel iets aan de situatie verandert, dan gaat er een keer een flinke clash komen. Dan wil ik haar eigenlijk niet meer in huis.’

De namen in dit artikel zijn gefingeerd.

Wil je ook vertellen over jouw opvoedstijl? Neem dan contact op met onze redactie. Voor rubriek ‘Zo voed ik op’ zijn we altijd op zoek naar nieuwe verhalen, om zo elke kant van het opvoeden te belichten.