Zo voed ik op: ‘Van die vijf dagen crèche wordt hij echt niet minder’

24.09.2022 18:00

Ella (34) is moeder van een zoon van 3, en werkt vijf dagen per week: ‘jarenlang heb ik keihard gewerkt om te komen waar ik nu ben.’

Lees ook: Zo voed ik op: ‘Als je mijn methode een naam wil geven, is het ‘liever lui dan moe’’

‘Ik heb het geprobeerd: parttime werken. En ik dacht echt dat het kon. Maar het kwam erop neer dat ik mijn werk van vijf dagen in vier propte, nooit klaar was en tegen een burnout aanzat. Toen opperde mijn man: waarom ga je niet gewoon weer vijf dagen werken? Het voelde als een opluchting.
Ja, ik had ook een andere baan kunnen zoeken. Maar jarenlang heb ik keihard gewerkt om te komen waar ik nu ben en een andere baan zou een forse stap terug betekenen. Ik heb alles voor mijn kind over, maar mijn carrière is ook heel belangrijk voor me. Ik heb niet voor niks al die jaren gestudeerd en advocaat worden was mijn grote droom. Bij het kantoor waar ik nu zit, heb ik grote, interessante zaken. Ik heb die mentale uitdaging nodig. Bovendien moet ik gewoon werken, onze hypotheek is hoog en afgesloten op allebei onze inkomens.

Lees ook: Zo voed ik op: ‘Ik stop mijn kinderen elke dag in de draagdoek, ook al zijn ze 3 en 1’

Ik weet dat mensen achter mijn rug om zeggen dat ik geen kind had moeten krijgen, maar Sam was mijn grootste wens. Ik geniet intens van hem, juist omdat ik hem niet ontzettend veel zie. Hij zit vijf dagen per week op de opvang. Er zijn mensen die dat zielig vinden, maar hij wordt er echt niet minder van. Hij heeft het er leuk en is dol op zijn juffies. Als ik naar hem kijk, zie ik een gelukkig jongetje. Hij is erg sociaal, maar wat wil je, hij heeft altijd andere kindjes om zich heen. Ik haal Sam meestal drie keer per week uit de crèche, mijn man de andere twee keer. Gemiddeld ben ik ook nog een of twee avonden weg. Maar de tijd die ik wel met Sam doorbreng, is ook echt voor hem. Geen laptop of telefoon, maar echte aandacht voor mijn kind. In het weekend probeer ik niet zoveel af te spreken omdat ik met Sam wil zijn, mijn sociale leven staat al jaren op een laag pitje.
Mijn man wil wel een dag minder gaan werken. Zijn huidige baan vindt hij erg druk en hij heeft er moeite mee dat Sam vijf dagen naar de opvang gaat. Alleen is het voor hem moeilijk een leuke baan voor vier dagen te vinden. Als het niet lukt, willen we misschien een au pair of een nanny nemen als Sam straks naar school gaat. Dat hij elke dag na school ook nog naar de bso zou moeten, daar heb ik dan weer wel moeite mee. Wat dat betreft ben ik meer een thee-en-koekjes moeder dan ik zelf had gedacht. Ik hoef alleen niet per se zelf na schooltijd met die theepot aan tafel te zitten.’

Lees ook: Zo voed ik op: ’Buiten in de vrieskou was te streng, maar het werkte wel’