Zo wordt praten met je kind makkelijker

08.05.2017 13:51

Heel eerlijk? Krista vindt het soms best lastig om te luisteren naar de ellenlange verhalen van haar kinderen…

Welke Pokémon-kaarten ze op school geruild hebben, die droom over een koning met een drakenleger die aliens ging aanvallen en toen… en toen… Of dat de oudste Ronnie Flex op YouTube heeft gezien in zo’n beetje alleen zijn onderbroek, en zich afvraagt of je zo ook naar school mag gaan. De timing is ook niet altijd je van het. Dit soort verhalen komt meestal als ik er al een lange werkdag op heb zitten, er net drie pannen op het vuur staan, ik ondertussen ook nog probeer de afwasmachine uit te ruimen en mijn telefoon gaat.

Het helpt als je ‘Nu even niet’ tegen elkaar mag zeggen, ‘Ik ben bezig’ of ‘Heb even geen zin’. Je ook zegt wanneer dan wel, bijvoorbeeld straks aan tafel of voor het slapen gaan, zodra je in je bed ligt. Maar misschien zijn er ook nog wel veel leukere onderwerpen waar je het met elkaar over kunt hebben. Om je op weg te helpen heeft auteur en spelmaker Elma van Vliet het spel Vraag maar! bedacht. In dit kaartspel vind je een hele stapel leuke en originele vragen die jij en je kind aan elkaar kunnen stellen, waarbij je écht nieuwsgierig bent naar het antwoord. Ik ben er laatst met mijn oudste (11 jaar) eens goed voor gaan zitten. Hij met de gele stapel vragen voor kinderen voor zijn neus, ik met de roze stapel vragen voor mama’s.

Het spel begon gelijk al goed: ‘Geef mij een dikke knuffel’ stond op mijn roze kaartje. ‘Met veel plezier!’, zei Skye. Daarna stond er op zijn gele kaartje hetzelfde (en kwamen we erachter dat we de kaartjes wel even goed moesten schudden, zodat we niet steeds dezelfde opdracht of vraag voor elkaar zouden hebben). Bij ‘Bedenk een geheim teken’ kwamen we op een kriebeltje aan je neus voor ‘Kom vlug mee naar de kamer hiernaast; ik heb je iets geheims te vertellen’.

We hebben elkaar eerlijk verteld over de grootste blunder die we ooit hebben gemaakt (onderuitgegleden tijdens een playbackshow en gepoept in het zwembad – wie wat gedaan had laat ik even in het midden). Ook kwamen er ontroerende antwoorden voorbij. Op ‘Wat zou je vaker van mij willen horen?’ zei Skye dat hij meer zou willen weten over de tijd dat ik nog met zijn vader getrouwd was. En zijn antwoord op ‘Wat kun jij beter dan ik?’ was ‘Alles. Ik ben sowieso slimmer. Zeg maar: wat is 1800 gedeelte door 15? Je krijgt tien seconden… een, twee…’

We hebben gelachen (‘Wanneer moet je om mij lachen?’), elkaar complimentjes gegeven (‘Wat vind jij mooi aan mij?’) en zijn allemaal nieuwe dingen van elkaar te weten gekomen (‘Wat is het leukste aan mijn moeder-zijn?’). Gelukkig zijn er nog een heleboel kaartjes over. Het is een vast onderdeel geworden van ons naar-bed-gaan-ritueel: allebei een kaartje beantwoorden voor het slapen gaan. Sindsdien komt mijn zoontje ook met andere vragen vaker naar me toe. Wat een leuke manier om met elkaar te praten en contact te hebben! Vooral als je doorvraagt krijg je de meest verrassende antwoorden. Na zo’n bijzonder gesprek heb ik zelfs weer het geduld om te luisteren naar zijn Ronnie Flex-verhalen. Toch eens vragen wat hij daar nou precies zo leuk aan vindt…

Bekijk de video waarin kinderen aan het woord zijn over het spel

 

Deze blog is samen met Vraag Maar! gemaakt.. Om meer over elkaar te weten te komen, lanceert bestsellerauteur Elma van Vliet dit eerste vragenspel voor ouder en kind. Het spel zorgt voor persoonlijke gesprekken en brengt interessante, hartverwarmende en grappige feiten over elkaar boven tafel. Vraag Maar! is vanaf 8 mei 2017 verkrijgbaar bij boekhandels, kinderboetieks en onlinewinkels voor de consumentenadviesprijs van €15. Meer weten? Elmavanvliet.nl.

Lees hier meer over ons advertentiebeleid.