Zorgwekkend: steeds meer kinderen met slaapproblemen, en de reden is wel te raden

12.12.2017 04:55
Zorgwekkend: steeds meer kinderen met slaapproblemen, en de reden is wel te raden

EenVandaag meldde afgelopen week dat het aantal doorverwijzingen naar slaappoli’s onder kinderen de afgelopen jaren enorm is toegenomen. Voor kinderen in de basisschoolleeftijd is deze stijging 50%. En de reden: waarschijnlijk onze smartphones en tablets. 

Vereniging Kind & Slaap heeft onderzoek gedaan naar het groeiende aantal kinderen met slaapproblemen. Onder jongeren in de middelbare schoolleeftijd zien zij een stijging van 80% in aanmeldingen voor de slaappoli, en bij kinderen in de basisschoolleeftijd een stijging van 50%. Deze ontwikkeling loopt parallel aan de integratie van smartphones en tablets in onze huishoudens.

Beeldschermen hebben de afgelopen jaren in veel huishoudens een prominente plek gekregen: ondanks dat we weten dat beeldschermen een negatief effect hebben op ons slaapgedrag, en dat van onze kinderen. Uit onderzoek blijkt dat een kwart van de kleuters en peuters iedere dag meer dan drie uur voor een beeldscherm te vinden is. Volgens neuroloog en waak-slaapdeskundige Hans Hamburger is dit een nieuw sociaal-maatschappelijk probleem, waar echt op ingegrepen moet worden.

Door de grote toename bij slaapcentra zijn namelijk ook de wachttijden in rap tempo aan het oplopen. Dit is een zorgelijke ontwikkeling, omdat slaapproblemen bij kinderen kunnen leiden tot andere problemen in de ontwikkeling of het gedrag van het kind. Wat vervolgens weer gevolgen heeft voor de andere gezinsleden.

Wat kunnen we hier nou aan doen? Het blijft lastig, omdat we zelf vaak ook afhankelijk zijn van onze beeldschermen. Wij gebruiken ook onze telefoon om even een mailtje te versturen, of snel door onze Facebook te scrollen. Maar ja, dan wordt het moeilijk om je kinderen vervolgens te verbieden dat ook te doen. Terwijl we dat misschien toch vaker zouden moeten doen.

Bron: EenVandaag

Lees ook: 28 Redenen waarom je peuter niet kan slapen