10 Dingen die je je dochter echt moet meegeven

Heb jij een dochter? Dan leer je haar vast al dat ze zelfverzekerd in het leven moet staan en alles kan bereiken wat ze wil. Maar juist nu, in deze tijd, is het nóg belangrijker dat we van onze dochters sterke vrouwen maken. Daarom moeten ze dit weten:

LEES OOK: Piemel is een leuk woord – maar hoe noem je dan wat meisjes hebben?

* Je lichaam is van jou. En van niemand anders. De realiteit is helaas dat je dochter een aanzienlijke kans loopt in haar leven te maken te krijgen met seksuele intimidatie, misbruik, of geweld. De eerste stap om haar hier tegen te wapenen is ervoor te zorgen dat ze zich ervan bewust is dat zij alleen de scepter zwaait over haar lichaam en dat ze daarvoor op durft te komen. Dat ze respect heeft voor en houdt van haar eigen lichaam en verwacht dat anderen daar op een soortgelijke manier mee omgaan.

* Communiceren is belangrijk. Ook over ongemakkelijke onderwerpen als vriendjes, seks, hun lichaam en dat soort dingen. Zorg dat ze altijd bij je terecht kan, voor alles. Dat ze zich vrij voelt om open te zijn over haar gevoelens, twijfels en onzekerheden en zich gehoord en begrepen voelt. Die vertrouwensband is belangrijk en kan onontbeerlijk zijn in tijden van nood, als ze iemand nodig heeft om in vertrouwen te nemen.

* Je mag zelfverzekerd zijn. Nog te vaak hebben meisjes en vrouwen het gevoel dat ze niet blij met zichzelf en hun kwaliteiten en prestaties mogen zijn, omdat dat ze arrogant of bitchy maakt. De wereld waarin onze dochters opgroeien zal niet zelden proberen hen van hun zelfvertrouwen te beroven. Daarom moeten we ervoor zorgen dat ze altijd in zichzelf blijven geloven, wat anderen ook over ze te zeggen hebben.

* Je stem mag gehoord worden. Er zullen altijd mensen zijn die harder schreeuwen, maar dat betekent niet automatisch dat ze ook daadwerkelijk wat te zeggen hebben. We moeten onze dochters leren dat ook hun mening telt, waarde heeft. Dat hun mening het waard is om naar geluisterd te worden.

* Je hebt een keus. Altijd. Zij bepaalt welk levenspad ze bewandelt en als het de verkeerde weg blijkt te zijn, dan heeft ze het recht weer om te draaien. Verkeerde keuzes bestaan eigenlijk niet, want op dat moment was dat blijkbaar de beste en daarom heeft ze hem gemaakt. En van elke keuze leer je weer.

* Verontschuldigen is niet nodig. Een typische vrouwenkwaal: altijd maar sorry zeggen. Omdat dat ons geleerd is, dat we ons bijna moeten excuseren voor het feit dat we bestáán. Maar je dochter mag er zijn, in al haar glorie.

* Trots zijn mag. Laat haar zien dat je zelfverzekerd bent over wat je doet en vooral, over wie je bent. Kun jij heerlijk koken? Kom er vol trots voor uit. Ben jij goed in je werk? Straal het uit! Heb je een nieuwe outfit gekocht? Laat zien dat je jezelf mooi vindt! En laat je nooit slecht of denigrerend uit over jezelf. Roept niet dat je te dik bent, of slechter in je werk dan collega X of Y, wuif geen complimenten weg. Je dochter luistert namelijk mee en leert dan van jou dat je jezelf niet mag prijzen.

* Wees betrokken. Bij de wereld en alles wat daarin gebeurt. Alleen dan heb je invloed en invloed hebben is belangrijk, zéker voor vrouwen en meisjes. Gepassioneerd zijn is goed. Haar stem mag ze gebruiken om de wereld te veranderen.

* Geloof in jezelf. Alleen dan kun je bereiken wat je wilt. Geloof in jezelf begint bij het krijgen van geloof in jou van anderen. Als moeder is het daarom heel belangrijk om in je dochter te geloven. Ook als ze misschien keuzes maakt die niet per se de jouwe zouden zijn, of doelen nastreeft waarvan jij je afvraagt of ze haalbaar zijn. Laat haar zien dat je gelooft dat ze het kan. Dan gelooft ze het zelf ook.

* Trek je niet teveel aan van kritiek. De gemiddelde vrouw krijgt nogal wat kritiek over zich uitgestort, vaak onterecht en/of over dingen die er niet toe doen. Leer haar sterk in haar schoenen te staan en zich niet van haar stuk te laten brengen door mensen die haar niet goed genoeg vinden. Vrouwen willen graag aardig gevonden worden. Maar niet iedereen vind je aardig en dat is prima.

* Alles is mogelijk. Wil jouw dochter Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties worden? Goed plan! Wil ze liever huismoeder zijn? Ook prima. Wat zij wil. Daar gaat het om.

LEES OOK: 10 Uitdagingen waar moeders van meisjes mee te maken krijgen.

Geschreven door
More from Vala van den Boomen

20 Geruststellende dingen om te zeggen tegen een nieuwe moeder

Die eerste tijd met een kind, die kan behoorlijk overweldigend zijn. Soms...
Lees verder