10 Dingen die nieuwe ouders graag willen dat je weet

28.05.2018 04:55

De tijd vlak na je bevalling is zo’n achtbaan van emoties, slaapgebrek en luiers, dat is heel moeilijk uit te leggen aan mensen die het nog nooit hebben meegemaakt. Dus, bij deze, 10 dingen die het leven van een pasbevallene net wat makkelijker maken. 

1. Bel of app even voordat je langskomt

Als nieuwe ouder wil je uiteraard graag dat je vrienden langskomen om je baby te bewonderen. Maar misschien niet als je nét slaapt, of met je borsten uit je shirt op de bank zit, of je hele huis een puinzooi is. Een kleine heads up is dus wel fijn, voordat mensen langskomen. Spontaniteit komt later wel weer.

2. Vraag het eerst aan de ouders, voordat je iets over hun baby deelt op social media.

Deel geen foto’s van iemands baby zonder eerst toestemming te vragen. Sommige ouders denken daar minder makkelijk over dan anderen, en het is niet aan jou om te beslissen wat er wel en niet op internet verschijnt over hun kind.

3. Wees niet te gul met ongevraagd advies

Het eeuwenoude devies geldt nog steeds: Als je niets aardigs te zeggen hebt, zeg dan niets. Als je net bevallen bent, ben je al onzeker genoeg. Dan hoef je niet ook nog van twintig mensen twintig tegenstrijdige adviezen te krijgen.

4. We leven nog steeds, en willen nog steeds met je afspreken (als we kunnen, natuurlijk).

Soms kan een zwangerschap ervoor zorgen dat de band met kinderloze vrienden verwaterd, maar dat is superjammer! Wij willen namelijk nog steeds afspreken, bellen, kletsen en lachen. Oké, misschien is het iets meer gedoe dan vroeger, maar geef ons asjeblieft niet op!

5. We vinden het nog steeds heel fijn om uitgenodigd te worden voor dingen, zelfs als wij – en jullie – weten dat we niet kunnen. 

Sorry, we zeggen vaker af dan vroeger. Maar we waarderen het echt heel erg als jullie nog steeds aan ons denken. En we doen echt ons best om te komen, beloofd!

6. Als de baby slaapt, maken we hem niet wakker als je langskomt.

Natuurlijk snappen we dat je onze baby graag wil vasthouden, maar als ie ligt te slapen maken we hem niet wakker. Anders hebben we de hele nacht gespook, en dat is het gewoon écht niet waard.

7. Trek het je niet persoonlijk aan als de baby gaat huilen wanneer jij hem vast hebt.

Het ligt echt niet aan jou, baby’s zijn gewoon heel humeurig!

8. Ongevraagd even meehelpen in het huishouden is het allerliefste dat je kan doen!

Of je nou een stukje gaat lopen met de baby, een paar bordjes afwast, de vaatwasser uitruimt of een paar boodschappen meeneemt: we zouden het nooit van je vragen, maar als je het doet ben je de allerliefste engel die er bestaat.

9. Wees specifiek als je ergens mee wilt helpen

‘Laat maar weten als ik iets kan doen’ is superlief, maar het blijft moeilijk om iemand die dat zegt gericht om hulp te vragen, want je wil mensen niet opzadelen met taken waar ze helemaal geen zin in hebben. Maar als je bijvoorbeeld vraagt: ‘Kan ik wat boodschappen voor je meenemen?’ of ‘Zal ik anders een wasje voor je draaien?’, is het veel makkelijker om hier gebruik van de te maken, zonder het gevoel te hebben dat je anderen tot last bent.

10. Deel geen nieuws over de baby of de ouders met anderen zonder toestemming.

Misschien willen de ouders het liefst zelf alles aan hun vrienden en collega’s vertellen, en kiezen ze bewust met wie ze sommige dingen delen. Niet zo leuk als iedereen alles al gelezen heeft op Facebook, of gehoord bij het koffiezetapparaat.

Bron: Buzzfeed

LEES OOK: 18 Dingen die kraambezoek NOOIT mag zeggen