8 dingen die niemand je vertelt over borstvoeding, maar wel heel cool zijn

19.07.2019 04:55
8 dingen die niemand je vertelt over borstvoeding, maar wel heel cool zijn

Hoe graag we het ook zouden willen, borstvoeding geven is niet altijd vanzelfsprekend. Maar als het lukt, is het een superfijn moment tussen jou en je baby. En bovendien nog heel gezond ook. Deze acht feiten over borstvoeding waren in ieder geval een openbaring voor ons. 

1. De samenstelling van je moedermelk is custom voor jouw kind
Ons lijf kan de compositie van onze moedermelk aanpassen naar de behoeftes van onze baby’s, hoe cool is dat? Melk die wordt geproduceerd tijdens de nacht bevat bijvoorbeeld hogere nucleotidelevels, een stof waardoor baby’s makkelijker in slaap vallen. Ook zijn er studies die suggereren dat wanneer baby’s ziek zijn, hun speeksel de borsten van de moeder alarmeert, en ons lijf vervolgens onze melk aanpast naar de behoeftes van ons zieke kind (Science News). 

2. Borstvoeding geven heeft een kalmerend effect
Ervan uitgaande dat het lukt natuurlijk, anders kan het veel stress en frustratie opleveren. Maar als het voeden goed gaat, komt er extra oxytocine vrij. Dit hormoon zorgt voor gevoelens van verbinding en liefde, en reduceert gevoelens van angst en onzekerheid. Momenteel zijn er studies die onderzoeken of borstvoeding en de bijbehorende oxytocine de symptomen van postnatale depressie tegen kunnen gaan. (Breastfeeding Medicine)

3. Baby’s kunnen letterlijk naar hun eerste maal kruipen
Als je ze de kans geeft, zouden de meeste baby’s meteen na de geboorte via de buik van de moeder omhoog ‘kruipen’ naar de borst voor hun eerste voeding. Een wetenschapper suggereert dat dit verklaard zou kunnen worden door de geur van de borsten vlak na de bevalling. Die zouden volgens hem vergelijkbaar ruiken met het vruchtwater, en daarom aantrekkelijk zijn voor de pasgeboren baby’s. (Breastcrawl.org)

4. De meeste moeders hebben een luie borst
Heb je wel eens het gevoel gehad dat een van je twee borsten minder productief was dan de andere? Dat zou heel goed kunnen kloppen. De meeste moeders hebben een borst die minder melk produceert.

5. Borsten hebben een ingebouwde baby-thermostaat
Uit een studie blijkt dat tijdens langdurig huid-op-huid contact de borsten een belangrijke rol spelen in het reguleren van de temperatuur van de baby. Is de baby koud? Dan warmen de borsten hem als het ware op. Dit is een van de redenen dat steeds meer mensen pleiten voor zo veel mogelijk huid-op-huidcontact, vooral vlak na de geboorte. (Birth)

6. Via borstvoeding geef je je kind bescherming tegen virussen
Door te voeden geef je je baby niet alleen de benodigde calorieën, maar ook broodnodige antilichamen, waarmee ze hun weerstand op kunnen bouwen. Ben je zelf verkouden? Ga dan juist door met voeden. De antilichamen die je lijf aanmaakt tegen die verkoudheid geef je namelijk via je borstvoeding door aan je baby (La Leche League).

7. Moeders die borstvoeding geven slapen meer dan moeders die de fles geven
Je zou denken dat moeders die flesvoeding geven meer slapen, omdat zij de voedingsverantwoordelijkheden makkelijker kunnen delen met hun partner. Toch blijkt het tegenovergestelde waar. Uit een studie van Clinical Lactation blijkt dat moeders die exclusief borstvoeding geven de meeste uren slaap per dag halen.

8. Borstvoeding is niet alleen gezond voor de baby, maar ook voor de moeder
Uit onderzoek is gebleken dat moeders die borstvoeding geven een verkleinde kans op eierstok- en borstkanker hebben. Daarnaast hebben ze ook minder kans om osteoperose te krijgen.

Bron: Healthy Way

Lees ook: Onwijs grappige foto’s die de realiteit van borstvoeding perfect weergeven