10 dingen om naar uit te kijken als je in de babyfase zit

28.03.2022 06:00

Heb je een baby, dan heb je met je wattige kop van het slaapgebrek vast niet door dat je leven er binnenkort heel erg anders uit zal zien. Maar dat is toch echt het geval. Dit zijn de tien momenten dat je leven er weer wat makkelijker op wordt. Noteer ze vast (globaal) in je agenda.

 1. Je hoort gebrabbel en gebabbel
  Weg met die verschillende huiltjes die je zou moeten kennen. Nee, álles wordt nu stukken helderder in de communicatie tussen jou en je kind. ‘AU’ betekent pijn, ‘MammmmmAAAA’ betekent fijn. Elkaar beter leren begrijpen; het maakt het leven er zoveel leuker op.
 2. Je baby kan zelf het flesje vasthouden
  Hoe relaxed is deze! Zeker als je meerdere kinderen hebt die ook je aandacht opeisen. Flesje maken en babylief die ‘m vervolgens zelf vasthoudt, zodat jij in de tussentijd je dreumes kunt verschonen/drie appjes kunt versturen/een powernap van 5,5 minuut kunt doen.
 3. Je baby gaat vast voedsel eten
  Is dat eindeloze geklooi met flesjes maken en schepjes melk tellen bijna voorbij. Nu ruk je een pakje/zakje/potje open, even in de magnetron (ping!) en schuiven met die hap. Zo overzichtelijk! En bovendien zit het toch net wat meer als een heuse familie aan de dis, je baby met een bordje geprakte worteltjes voor zijn snuit.
 4. Je baby gaat doorslapen. En jij dus ook.
  Of het nou na acht weken gebeurt of acht maanden: de eerste nacht dat je doorslaapt ben je zo euforisch, moe en in de kreukels dat je niet meer weet waar je het zoeken moet. Vanaf nu wordt alles beter. Alles. Echt.
 5. Je baby moet om je lachen
  Is niet alleen gezellig, maar maakt het luier wisselen/hapjes geven/aankleden om naar buiten te gaan allemaal soepeler. Gewoon even zorgen dat je baby lacht en húp, aan zijn die sokken/schone luier/slab.
 6. Je baby zet de eerste stapjes
  Dat betekent: geen getijger meer over het kleed, geen gekreun bij het zichzelf omhoog werken, geen kwijl op je epoxyvloer. Nee, dan die stralende eerste stapjes! De mooie patta’s waar je op los mag. De wandelingetjes buiten. De trots die van je baby af knalt. Dikke like!
 7. Je baby is geobsedeerd door Bumba
  Waarom is jou een compleet raadsel, want die Bumba jaagt jou eerder stuipen op het lijf. Het doet er niet toe. Dit is het moment dat je je baby af en toe (af en toe, hè, af en toe) achter de tablet kan parkeren zodat jij een wasje kunt draaien/kunt bellen/thuiswerk kunt doen. De heerlijkheid!
 8. Je handtas komt weer tot leven
  Ein-de-lijk niet meer een totale volksverhuizing als je even een kwartiertje naar de buurtsuper moet. Het gesleep met gekookt water/koud water/poedertoren/6 luiers/Sudocrem/babydoekjes/hydrofielluier/extra set kleertjes in die spuuglelijke luiertas is voorbij. Na een tijdje kun je af met 2 luiers ergens rondslingerend in je eigenste kekke tas, die je zo hebt gemist.
 9. Je baby begrijpt het woordje ‘Nee’
  Zo handig, als je baby weet wat ‘Nee’ betekent. ‘Nee, niet die giftige Buxus in je mond’, ‘Nee niet met je handjes aan dat schilderij’, ‘Nee niet aan oma’s broek sjorren’: in welke situatie je je ook bevindt, het woordje ‘Nee’ verdient een medaille.
 10. Je baby wordt een dreumes
  Uitdagingen zat aan een dreumes. Want die dreumesen kunnen van woede uit elkaar klappen, je peperdure bank ondertekenen met een watervaste stift, hun (poep)luier uittrekken en in hun blote vieze kont rondbanjeren, haren trekken en krabben, keihard blèren als jij net aan de telefoon zit, hun vieze appelstroophandjes aan je rok afvegen, bellen blazen met hun eigen snot, de buurjongen van het klimrek duwen, de eerste schunnige woordjes uitspreken, naar iedereen zwaaien, alsof dat leuk is…Kortom, het is enig. Zo’n dreumes. Maar echt. 

Tof als kraamcadeau of gewoon voor jezelf: bestel hier de boeken van Franke.