10 Eigenschappen die elke goede kraamverzorgende heeft

28.11.2022 06:00

De draken van kraamverzorgenden vergeten we voor het gemak maar even. Er zijn gelukkig ook kraamverzorgenden die wél hun werk goed en leuk doen. Zo herken je ze. 

LEES OOK: Dit zijn de 8 type kraamhulpen; Welke wil jij?

Er bestaan kraamverzorgenden in alle soorten en maten. Van kundige topvrouwen tot de meest verschrikkelijke types. Voel je je niet op je gemak bij je kraamverzorgende, voert ze niets uit of voegt ze niets toe? Trek dan direct aan de bel bij het kraambureau of bij je verloskundige, zodat er kan worden gezocht naar iemand die meer bij jou en je gezin past.

Gelukkig is er ook goed nieuws: schatten van kraamverzorgenden, die bestaan ook. Dames die in de wieg zijn gelegd voor het vak. Deskundige vrouwen die jouw onzekerheid, pijntjes en tranen omarmen en er alles aan doen om jou de best mogelijke start als moeder te geven. Zo herken je ze:

 1. Ze zorgt voor je
  Wie zal er ooit – naast je ouders en man misschien – voor je zorgen? Niemand. Ja, je kind hoop je, als jij later een verlept, oud besje bent. Maar dat duurt nog wel even. Om goed voor je baby te kunnen zorgen, verzorgt de kraamverzorgende jou. Zodat jij als nieuwbakken moeder de eerste dagen na de bevalling op adem kunt komen. dus geniet ervan zolang je kunt.
 2. Ze leert je de grondbeginselen van de zorg voor pasgeboren baby
  Ik had nog nooit van mijn leven een luier verschoond en ik had dan ook het schaamrood op de kaken staan toen ik dochterlief haar eerste mini-luier maatje nul verkeerd om aandeed. Mijn kraamverzorgende stelde me gerust: dat overkwam wel meer ouders. En zo leerde ze me nog meer handige babydingen.
 3. Ze geeft je zelfvertrouwen
  Borstvoeding of flesvoeding? Kan ik dat armpje wel buigen om de romper aan te doen? Zwarte poep, dat kan toch niet goed zijn? Ze huilt, wat nu? Nu huil ik ook, ben ik wel normaal? Help, ik ben vergeten te temperaturen!!! O god, de hielprik! Nee, ik wil niet dat die mevrouw aan mijn baby zit. Shit, de mevrouw van het consultatiebureau komt voor een eerste gesprek en ik weet niet wat ik wel/niet moet/mag zeggen. Krijgt de baby niet te veel prikkels? Heeft de baby het niet te koud? Schuurt de navelstrengklem niet te veel?
  Je kunt je kraamverzorgende alles vragen en geeft je tips zoveel als jij nodig acht.
 4. Ze stelt grenzen
  Dat is fijn, want het is voor jou niet goed te overzien, zo’n kraamweek. Ze zal je kinderen helpen, jou naar bed sturen,  ervoor zorgen dat kraambezoek niet te lang blijft hangen. Ook al lijkt de kraamverzorgende daardoor streng, ze zorgt voor duidelijkheid en structuur in een situatie die voor jou overweldigend is. Fijn, dus!
 5. Ze is eerlijk
  Ze stelt grenzen, maar zal ook uitleggen waarom. Ze voert geen show op, ze staat niet op het toneel, nee, ze is eerlijk over de dagelijkse gang van zaken. Als haar iets niet bevalt, zal ze dat zeggen. Ze zal je naar bed sturen. Ze zal je  dwingen iets te eten. Ze zal je zeggen dat je een uur in de wind stinkt omdat je al twee dagen lang vergeten bent te douchen.
 6. Ze doet, als je geluk hebt, meer huishoudelijke klusjes dan van haar verwacht worden
  De kraamverzorgende is verplicht om je beddengoed te verschonen en je toilet en badkamer te poetsen.  Zo zal ze ook de was van de kraamvrouw en baby doen. Maar ze is bijvoorbeeld niet verplicht om ook de was van je man te doen. Heb ik altijd een beetje vreemd gevonden, want volgens mij kan dit allemaal in één keer in de wasmachine, dat scheelt weer wasmiddel, water en energie. Ik mocht in mijn handjes klappen met mijn kraamhulp, want de vuile was van mijn man draaide ze gewoon mee. Ook deed ze aan stofzuigen en dweilen, wasjes draaien, strijken, ze haalde een sopje door de oven en magnetron als dat nodig was en ze ging zelfs een blokje om met de hond.
 7. Ze let op je gezondheid
  Ze houdt je medische gesteldheid goed in de gaten houden, verzorgt je wonden en let erop dat je genoeg slaapt.  Maar vergeet ook het psychische deel niet, ook op dat vlak let ze op jou. Of je het nou wilt of niet en of je het nou prettig vindt of niet; het hoort bij haar takenpakket. Ook al zou je het liefst de hele dag met je baby in je armen door de woonkamer lopen en ook al denk je dat je op dag 2 van je kraamweek al klaar bent om 5 kilometer te gaan wandelen met je baby: de kraamverzorgende zal je uitleggen waarom dit niet verstandig is. Want het draait niet alleen om de baby, het draait ook om jou.
 8. Ze leert je signalen van de baby te herkennen
  Nooit geweten dat er verschil zat tussen een ‘ik heb honger’-huil, een ‘ik wil gewoon even vastgehouden worden’-huil en ‘help, ik heb krampjes’-huil, maar na mijn kraamweek kon ik het verschil duidelijk aangeven. Allemaal dankzij mijn kraamverzorgende. Datzelfde geldt voor andere signalen: is de baby alert of juist afwezig? Hoe verloopt de ademhaling? Hoe is de motoriek? En ligt hij er tevreden bij?
 9. Ze geeft jou de ruimte
  De goede kraamverzorgende cijfert zichzelf  weg voor jou en je baby. Alles draait om jullie, al het overige is ondergeschikt. En dat doet ze zonder zeuren, luidruchtig te zijn of bijdehandt. De beste kraamverzorgenden schrijden op kousenvoetjes door het huis, je merkt niet eens dat ze er zijn.
 10. Ze geeft een tip die nie-mand anders je ooit heeft gegeven
  En dat hoeft helemaal niet op babyvlak te zijn. Misschien heeft ze wel een briljante tip om je oven schoon te maken, of geeft ze haar recept voor haar speciale currykip cadeau. Koester het. Houd ervan. Je weet maar nooit wanneer de volgende tip je leven binnen komt.