Deze 10 moedertypen vind je op Instagram

28.01.2022 06:00
Deze 10 moedertypen vind je op Instagram

Ben jij al een Instamom? Janneke sinds kort ook en ze kwam de leukste moedertypen tegen op dit geinige social medium. Als jij ook op Instagram zit, herken je ze #vastenzeker.

Lees ook: Waarom je niks op social media moet zetten over mijn pasgeboren baby!

Ik kon er niet meer omheen: het werd tijd voor een Instagramaccount. Vriendinnen stuurden me al jaren uitnodigingen en de vader van mijn kinderen zat ook al een jaar of twee elke vrije minuut op zijn telefoon te staren omdat er weer wat grappigs te beleven was waar ik geen weet van had. Dus maakte ik ein-de-lijk ook een profiel aan en ontdekte algauw: dat Instagram is eigenlijk best een medium naar mijn hart. Het barst er van de medemoeders die allemaal iets over het moederschap willen vertellen. En allemaal posten ze scheutig foto’s van hun beeldige kroost. De ongeschreven Facebook-regel – post slechts 1 foto per jaar van je kinderen, anders staat je eeuwige Facebook-hoon te wachten – blijkt hier helemaal niet van kracht. Sterker nog: moeders spammen je dood met baby- en borstvoedingsfoto’s en iedereen vindt het enig. Elke moeder heeft daar zo haar eigen manier voor, zo leerde ik. Ik introduceer: de 10 moedertypen die je tegenkomt op Instagram. Welk type ben jij?

  1. De fitmom. De fitmom post voornamelijk filmpjes van zichzelf waarbij ze in een trainingspakje al stofzuigend gewichtheft met speelgoedkisten, terwijl haar kinderen op loopfietsjes om haar heen fietsen. Ook veel foto’s van gespierde zwangere buiken, of buikjes die een paar dagen postpartum alweer prachtig in vorm zijn. Ik volg @bubs2bikinis, een moeder van een tweeling én zwanger van de derde, maar dat weerhoudt haar niet van een workoutje hier en daar. Gelukkig post ze ook foto’s van zichzelf waarbij ze ijs eet op de bank. Twee minuutjes naar haar profiel kijken en ik heb al het gevoel dat ik een zware work-out achter de rug heb. En daarna mag ik uiteraard een ijsje.
  2. De organicmom. Organicmom post vooral bordjes met supergezond biologisch eten, veganistische sapjes en alles waar chiazaad en gojibessen in zit. En veel borstvoedingsfoto’s, want deze biologische mama oudert from the inside out. Ik volg @organicallyashley – ook weer een tweelingmoeder, maar dat is toeval, ik zweer het.
  3. De famousmom. Wil je zien hoe een celeb leeft? Vergeet de roddelbladen, op Instagram vind je de real deal. Echte gezinskiekjes bijvoorbeeld, gemaakt door de celeb zelf. En no-make-up selfies! Die ook nog eens niet gefotoshopt zijn. Ik volg @gwynethpaltrow. Niet met een speciale reden, behalve dat ik eens droomde dat we samen uit de zee kwamen lopen en toen hand in hand opstegen, zonder vleugels of vliegtuig. Sindsdien hou ik haar in de gaten.
  4. De perfectmom. Perfectmom is nog perfecter dan fitmom, want hoewel ze misschien niet de hele dag sport, is haar huis altijd opgeruimd, hip gestyled en vol met eveneens hip gestylede kinderen die altijd beeldig poseren zonder snotneuzen of vlekken op hun kleren. Hoewel perfectmom zich weleens verontschuldigt voor een buikje of wallen, zijn die op de foto nooit te zien (zoals uitgebreid wordt bevestigd in de comments). Het speelgoed staat ordentelijk opgeruimd op de achtergrond te stralen van nieuwigheid en wordt niet zelden ge#tagd. Zijn het slechts rekwisieten? Woont er een stylist of visagist aan huis die zich met de foto’s bemoeit? Wordt er ooit wél met het speelgoed gespeeld? Zo veel vragen, zo weinig antwoorden. Alleen dat al is een reden om perfectmom nauwlettend in de gaten te houden. Ik volg @billie-and-i – voor zolang ik er geen minderwaardigheidscomplex van oploop.
  5. De fashionmom. Fashionmom is weliswaar moeder, ze is niet te beroerd om ook zelf een hip pakje aan te trekken. Dat meestal ook wordt ge#tagd. Ze is model, doet iets met mode, of heeft die ambitie. Ik heb niet zoveel met fashionmom, maar ik volg natuurlijk wel onze eigen @doutzen.
  6. De outdoormom. Outdoormom leeft voornamelijk buiten met haar gezin. Veel paraplu’s, regenlaarsjes, gebreide mutsen en ruige natuur. Zoals bekend kun je de natuur niet stylen – maar de outdoormom kan dat wel. Hoe ze dat precies doet, weet niemand. Ik volg @meg_nlo om het geheim te ontraadselen.
  7. De realmom. Realmom is de moeder die je veelal onder je vriendinnen treft. Ze post foto’s van van alles en nog niks: het badderen van de baby, de hond die op tafel ligt, een bezoekje aan de dierentuin. Echtheid kenmerkt de meeste foto’s van de realmom. Met hashtags als #dailyparenting of #nofilter. Ik volg @the.real.moms.of.insta. Ter inspiratie.
  8. De mysterymom. Mysterymom wil wél graag babyfoto’s spammen, ze wil ook dat haar baby’s anoniem blijven. Daarom post ze alleen foto’s van #beentjes en #achterhoofdjes. Als je mysterymom een tijdje volgt, dan herken je op een gegeven moment de beentjes en achterhoofdjes uit duizenden. Ik noem geen voorbeelden, want ik vermoed dat mysterymom anoniem wil blijven.
  9. De twinmom. Oké, deze kwam stiekem al voorbij. Maar het blijft gewoon zo leuk om twee kinderen in al dan niet dezelfde kleertjes te zien die al dan niet op elkaar lijken. Je weet toch. Ik volg @bevcooks. Omdat ze knap is. En kan koken. En ook nog mooie foto’s maakt.
  10. De tripletmom. Je hebt altijd baas boven baas, ook op Instagram. @ali_hynek is ook knap én heeft een drieling. Ik weet alleen niet of ze kan koken. Ze heeft wel een man met een baard, dat is ook wat waard.

Ben ik nog iemand vergeten? Laat het weten op Facebook! Of volg me op Instagram, dan zie ik je daar. Liefs, @jannekejonkman.

Lees ook: Moeders op instagram: hoe maak je de perfecte foto?