10 Netflix-films die perfect zijn voor de donkerste dagen van het jaar

26.12.2017 05:00

Je kunt naar de bioscoop, iets illegaals downloaden of er vet voor betalen, of je drukt gewoon eventjes op je Netflix-icoontje op je telefoon om de bioscoop bij je in huis te halen. Maar welke films kijk je dan? Franke helpt je kiezen, dan kun jij lekker in je luie stoel blijven zitten.
PS Dit zijn films voor jou, niet voor je kinderen. Want jij verdient ook gewoon een beetje me-time, af en toe.

Lees ook: De allerleukste voorleesboeken voor dreumesen en peuters

 1. Hollandse gezelligheid met Soof en Soof 2
  By far de leukste Nederlandse films in jaren. Losjes gebaseerd op de briljant grappige columns van Sylvia Witteman. Soof, bijna veertig, moeder, eigen bedrijfje, laat de boel in de soep lopen met haar schattige geklungel. Fijn tempo, leuke grapjes, aangename acteurs: een beetje de Polder-Bridget-Jones-van-nu. Gewoon Heerlijk Hollandsch.
 2. Ontroerend tot op het bot: Intouchables
  Heb je vast al gezien. En misschien zelfs meer dan eens. Kijk hem nog maar een keer. En als je hem niet hebt gezien, ga ‘m NU bekijken. Dat snelle Frans, die snelle auto’s, dat emotionele verhaal van rijke invalide man die door een botte gangsta-achterbuurt-gast wordt verzorgd. Deze film heeft alles wat je nodig hebt tijdens deze donkere dagen: mooie plaatjes, humor, en een fantastisch waargebeurd verhaal.
 3. Een heleboel (visueel) spektakel bij The Wolf of Wall Street
  Wat gebeurt er als je een glibberige salesman bent die zelfs nog een drol kan verkopen als ware het goud? Ja, dan word je tergend rijk, ga je teveel drank, drugs en vrouwen gebruiken, denk je dat je ontastbaar bent voor de wet en dat je alles kunt maken. Totdat je je eigen leven de puin in draait omdat je nou ook weer niet zo briljant bent. Briljante rol voor Leonardo diCaprio.
 4. Even in je broek zeiken van het lachen met deze Bad Moms
  Bad Moms is na The Hangover de grappigste en botste film van de afgelopen jaren waar je gegarandeerd kromme tenen bij krijgt. Heel hard lachen dus, en de stille wens om ook eens alles uit onze handen te laten pleuren en een fles drank achterover te keilen werd na deze film alleen maar meer aangewakkerd. Voor alle vermoeide en perfectionistische moeders een must-see.
 5. Lekker wegdromen met Alice Through the Looking Glass
  Deze opvolger van Alice in Wonderland is net zo magisch, duister, spannend en bizar als alle andere films van Tim Burton. Ook Johnny Depp speelt als The Mad Hatter weer een heerlijke freak. En een shot gefreakte Johnny Depp tijdens de donkerste dagen van het jaar, dat zouden meer mensen moeten doen.
 6. Met open mond voor de tv bij The Big Short
  Als je iets wilt begrijpen over hoe de kredietcrisis heeft kunnen ontstaan, moet je deze zien. Al was het maar omdat Christian Bale, Ryan Gosling, Steve Carell en Brad Pitt je dat gaan uitleggen. Wel je aandacht erbij houden, want de onnavolgbare termen vliegen je in zo’n rap tempo om de oren dat je er  al snel geen kont meer van begrijpt. Schokkend: dat deden de hoge piefjes die verantwoordelijk waren voor de crisis ook niet.
 7. Iedereen naar de klote bij John Wick
  Zin om een heleboel mensen afgeknald te zien worden? Kies dan voor deze, want de man die dat voor elkaar krijgt is nog altijd bijzonder aangenaam om te zien. Keanu Reeves heeft deze film zelf geproduceerd, dus hij doet ook nog eens heel erg zijn best om zwaar getormenteerd door het leven te gaan en iedereen te haten en dood-dood-dood. Voor als je van bloed houdt.
 8. Eindeloos tranendal bij 12 Years a Slave
  Zin in een jankfilm? Dit verhaal is zo verschrikkelijk dat je niet anders kunt doen dan de ogen uit je kop janken. Vrije zwarte man wordt ontvoerd en als slaaf verkocht, zodat hij te maken krijgt met de gruwelijkheden van de slavernij. Hier moet je een sterke maag en dito persoonlijkheid voor hebben, want dit is echt een verschrikkelijk, waargebeurd verhaal.
 9. Old school gruwelen met Dracula
  Een beetje horror, een beetje eng, maar vooral ook heel erg mooi. Dracula, uit 1992, is duister, donker, en stiekem ook nog een beetje spannend sexy. Met Sir Anthony Hopkins en een Winona Ryder in de bloei van haar carrière, lang voordat ze koekoe werd en wegens winkeldiefstal werd veroordeeld.
 10. Vintage romantiek: de musical West Side Story
  Het Romeo & Juliet-verhaal, maar dan in de achterbuurten van New York, rivaliserende bendes Jets versus the Sharks en Tony en Maria bij wie het liefde op het eerste gezicht is, maar een schier onmogelijke liefde. Spanning, sensatie, huilen. Prachtig danswerk en de beroemde muziek van Bernstein. Dit is musical avant la lettre en bon ton, dat ook nog.

Lees ook: De 10 leukste apps voor baby’s, peuters en kleuters

Zo. Dat was ‘m. Jij nog een filmtip, iets wat we absoluut niet mogen missen? Laat het ons weten!