Dit zijn de 10 opmerkelijkste uitspraken van onze 7 oppassen

12.02.2022 06:00
Dit zijn de 10 opmerkelijkste uitspraken van onze 7 oppassen

Janneke vindt zichzelf te jong om te klagen over de jeugd van tegenwoordig, maar er kwam in haar moederende leven al een hele schare aan oppassen voorbij en sommige van hun uitspraken kunnen gewoon écht niet. Of wordt ze soms ouderwets?  

LEES OOK: Oppas bedacht creatieve manier om én op de baby te letten én te eten

Een goeie oppas vinden voor je kinderen: ik had niet gedacht dat dat zo’n uitdaging zou zijn. Ik bedoel: toen ik vroeger zeventien was stond ik te springen om oppasbaantjes. En ik was al best tevreden met drie gulden vijftig per uur. Op de een of andere manier had zich dat toen ik moeder werd in mijn hoofd vertaald naar een heleboel bereidwillige, goed opgevoede pubermeisjes die allemaal stonden te popelen om voor mijn kinderen te zorgen. Maar de praktijk blijkt toch wat minder eenvoudig. Pas na een heleboel mismatches hebben wij eindelijk een lieve oppas gevonden die ook nog eens creatief, intelligent, bescheiden en betaalbaar is. Ze werd voorafgegaan door zeven andere oppassen, die allemaal weer uit beeld verdwenen en van wie ik jullie de opmerkelijkste uitspraken presenteer.

  1. ‘Ik heb aanstaande zaterdag een gaatje in mijn agenda. Hebben jullie dan misschien oppas nodig?’ Uhm, dat klinkt misschien heel vreemd, maar ik dacht eigenlijk dat het andersom werkte.
  2. ‘Bij mijn andere oppasadres krijg ik veel meer respect.’ Bij navraag bleek dit te betekenen dat wij niet genoeg cola en chips in huis hadden. Wist ik veel dat oppassen helemaal geen thee en koekjes lusten. Ik ben altijd al blij als het huis enigszins aan kant is en ik niet vergeten ben dat er überhaupt een oppas komt die avond.
  3. ‘Ik krijg daar ook 15 euro per uur.’ Vijftien euro per uur?!? Dat krijgen sommige journalisten niet eens betaald. Geef mij het adres van die mensen, dan ga ik daar voortaan ook oppassen.
  4. ‘Ik wil echt niet discrimineren hoor, maar…’ Zinnen die zo beginnen, lopen gewoon altijd op dezelfde manier af. Discriminerend.
  5. ‘Leuke blouse. Nieuw?’ Ehm, ja. Maar ik wist niet dat we vriendinnen waren.
  6. ‘Ik pas liever ergens anders op, want daar zijn de kinderen al uit de luiers.’ Ik begrijp dat de poep van andermans kinderen schoonmaken echt geen pretje is, maar ik maakte vroeger als bijbaantje de plee in de Hema schoon en geloof me: dat is ook geen lolletje. Het leven gaat nou eenmaal niet altijd over rozen.
  7. ‘Ik vind oppassen bij jullie niet leuk, want jullie kinderen slapen altijd als ik er ben.’ Weet je hoe ik het zou noemen als ik niets zou hoeven doen tijdens mijn werk? Slapend rijk worden. Maar ik zal er wel niks van begrijpen.
  8. ‘Toen ik vanmorgen afzegde voor morgenochtend, appte je pas vier uur later terug. En daarom kom ik vanavond óók niet oppassen.’ *&%^$#! Hoe zal ik dit nou eens uitleggen? Door dat appje was ik vier uur lang bezig met het lastminute zoeken naar een andere oppas, nog los van het feit dat het sowieso al een beredrukke dag was. En dan nog iets: bél gewoon even als je afzegt. Hoewel ik het gevoel krijg dat ik parels voor de zwijnen aan het gooien ben met dit soort tips.
  9. ‘Hoezo mag ik geen foto’s van jullie kinderen maken?’ Ehm, nou daarom niet. Omdat wij dat zeggen. En nee, al helemaal niet omdat je ze als profielfoto wilt gebruiken. En ook niet omdat iedereen het doet. Gewoon niet. Punt.
  10. ‘Ik heb al m’n diploma’s als kinderverzorgster. Maar ik kom nergens aan de bak.’ Geen commentaar.

LEES OOK: 17 plannen die ik had voor het moederschap die faliekant zijn mislukt