10 Skills die moeders van jongens beheersen

26.03.2020 05:00

Als moeder ontwikkel je sowieso al een heleboel kwaliteiten, maar als moeder van een jongen heb je nog wat extra skills nodig om je de dag door te helpen. Heb jij een zoon, of misschien wel meerdere? Dan ben je hier waarschijnlijk heel goed in:

Lees ook: Als je niet blij bent met de vriendjes van je kind.

* Cool blijven in de grootste chaos (of die chaos gewoon negeren). Met jongens in huis is het eigenlijk gewoon altijd chaos. De ene dag is je woonkamer het hoofdkwartier van een piratenbende, de andere dag het strijdtoneel van een legioen dappere ridders, of gewoon een soort verijdelde speeltuin met de bank en de salontafel als klimrek. Er slingert altijd overal Lego, het is nooit stil en er ligt zand en modder op de raarste plekken. Maar jij laat je er niet door van de wijs brengen. Je bent bestand tegen de permanente storm die het hebben van een zoon met zich meebrengt en bent in staat met alle winden (of orkaanstormen, het is maar hoe je het bekijkt) mee te buigen, zonder om te vallen.

* Niet schrikken van bloed. De keren dat je de EHBO-kist tevoorschijn hebt moeten halen zijn niet meer op één hand te tellen. Maar voor een schaafplek (of een vleeswond) deins jij al lang niet meer terug. Je verbindt zonder blikken of blozen de diepste wonden, stelpt bloeden zonder onwel te worden en bent verbaasd als de benen van je kind eens níet helemaal onder de blauwe plekken en geronnen bloedkorsten zitten. Moeders van jongens leren al heel snel stalen zenuwen te kweken.

* Een ijzeren maag hebben. Op zich zijn alle moeders wel gewend aan de nodige viezigheid (wie heeft er tenslotte niet weleens de poep van het plafond staan soppen?), maar jongensmoeders hebben nog een iets sterkere maag nodig. Jongens zijn namelijk gewoon smerig. Niet alleen zitten ze altijd onder de modder, daarnaast vinden ze het hilarisch om met hun eigen snot te spelen (of jou hun snot te laten zien), vinden ze scheten laten het grappigste wat er is en weet je de helft van de tijd gewoon niet wat er allemaal onder hun nagels zit. Tja. Goed voor het immuunsysteem, zullen we maar zeggen.

* Het opsporen en elimineren van urinelucht. Want jongens en mikken, dat is nog wel een dingetje. Wie een klein jongetje in huis heeft, weet dat ze drie keer per week in de badkamer op haar knieën moet omdat er altijd wel ergens een aangekoekte, gelige plas urine ligt te stinken. Na een tijdje weet je al precies waar het ligt en hoe groot de schade is als je nog maar voor de deur van de wc staat. Helemaal weg krijg je de lucht alleen nooit, want die kleine mannetjes weten in de kleinste hoekjes en gaatjes te sprietsen, dus de jongensmoeder heeft al snel geaccepteerd dat haar toilet altijd een beetje ruikt zoals het urinoir bij een truckers tankstation.

* Schoonmaken. Daar zijn moeders van jongens dus heel goed in. Omdat het moet. Helemaal spik en span krijg je het nooit met jongetjes in huis, maar leer je de kunst van het poetsen niet snel beheersen, dan loop je de kans dat de buren op een gegeven moment de gemeente reiniging gaan bellen omdat de stank dwars door de muren komt en de hele straat te kampen heeft met een muizenplaag.

* Spullen repareren. Alles is namelijk altijd kapot in een jongenshuishouden. Of het nou speelgoed of het meubilair is, altijd hangt er wel iets los, zit er ergens een gat in, of mist er ergens een onderdeel van. De jongensmoeder is daarom een soort MacGyver, ze kan alles maken met minimale middelen. Geef haar een touwtje en een lucifer en het wordt gefixt. Geen probleem.

* Vlekken verwijderen. Dezelfde kleren twee dagen aan? Laat de jongensmoeder niet lachen. Kleine jongetjes zijn namelijk kampioen vlekken maken. En niet zomaar vlekken, nee, professionéle vlekken. Vlekken waar ze je normaliter bij een stomerij mee wegsturen, omdat ze gewoon niks voor je kunnen doen. Wie zoontjes heeft draait er echter haar hand niet voor om. Bloed, spaghettisaus, nagellak (leuk om mee te verven namelijk), driedubbele lagen modder, ze krijgt het eruit. Uiteindelijk ligt alles gewoon weer fris en schoon in de kast.

* Slim inkopen. Jongetjes eten je de oren van het hoofd. En dat gaat in de papieren lopen. Hun moeders weten dus waar ze moeten zijn om hun zoons honger te kunnen stillen, zonder eraan failliet te gaan. Ze hebben ook oog voor duurzame kleding trouwens. Waar meisjesmama’s zich niet zelden laten leiden door hoe schattig iets is, denken jongensmoeders vooral aan hoeveel slidings er met een bepaalde broek kunnen worden gemaakt voordat de gaten in de knieën vallen.

* Vieze moppen vertellen. Het gezegde luidt tenslotte niet voor niets: if you can’t beat them, join them. De poep en piesgrappen proberen te verbieden is toch een verloren zaak, dus dan kun je maar het beste van de nood een deugd maken en af en toe even lekker lachen samen met je zoon.

* Tussen de regels door lezen. Jongens hebben hun hart vaak niet op de tong liggen en over hun gevoelens praten is niet altijd makkelijk voor ze. Een jongensmoeder heeft echter heel goed in de gaten of haar zoon met z’n ziel onder zijn arm loopt en weet uiteindelijk altijd de vinger op de zere plek te leggen. Door niet te vragen, maar alleen maar te luisteren bijvoorbeeld. Of eens zomaar een autoritje met hem te gaan maken. Omdat ‘ie je dan weleens opeens van alles kan vertellen. En jij dan precies weet hoe je er voor je zoon moet zijn.

Lees ook: 12 Dingen die je denkt als je kind niet zelf kan spelen.