12 dingen die je bij de tweede kind héél anders doet dan bij de eerste

Barbara doet het echt veel minder goed nu, bij de tweede. Deze schandalige fouten maakt ze dagelijks. 

De eerste keer dat ik een kind kreeg stond ik de hele tijd stijf van de zenuwen. Hij slaapt niet, hij drinkt niet, hij huilt zoveel.
Wat moet ik doen?
Als ik kraamvisite kreeg, bekeek ik mijn bezoek en dacht: jullie gaan zo weer weg, terug naar jullie levens, en ik zit hier, met dat huilende kind, met mijn nieuwe leven, zonder slapen en zonder uitweg.
Ik vond het heel moeilijk.

Lees ook: 14 Heel onverstandige dingen die ouders doen

Achteraf denk ik natuurlijk: waar ging dat nou over? Ik was heel blij dat ik een baby had, ik knuffelde en ik hield van hem, maar op de achtergrond voelde ik altijd die spanning. De spanning van de jonge moeder met haar eerste kind. Nog steeds zie ik ze klooien, die ouders, samen de baby verschonen, samen het kind in een dekentje wikkelen, in de wagen leggen, is het wel warm genoeg aangekleed? Heeft het geen honger? Kunnen we nog naar de HEMA, of is het nu dan echt tijd om naar huis te gaan?

Ik lag dan ook in een deuk toen mijn nichtje op kraamvisite kwam bij de tweede. Ze had zelf haar twee kinderen bij zich van 5, 4 én een tweeling van 4 maanden. Ze was gewoon met de trein uit Rotterdam gekomen, met VIER kinderen. In een oude ovenwant had ze twee flesjes warme melk bewaard, voor de tweeling.
Niks, even een druppeltje op je pols. Gewoon drinken als je honger hebt!
Na een paar biertjes stapte ze gewoon weer een uur in de trein, terug naar Rotterdam.
Toen ik dat zag dacht ik: ja, zo ga ik het ook doen bij de tweede.

1
Veel te weinig foto’s nemen
Ik maak heus wel veel kiekjes met mijn telefoon, maar er echt voor gaan zitten met de Canon, zoals bij Felix, dat heb ik bij Morris nog nooit gedaan, en hij is al 2.

2
Zijn eerste verjaardag overslaan
Sorry. Dat is wel de ergste. Op de crèche keken ze me ook aan: hoezo vier je het niet? Ach, hij merkt het toch niet, zei ik. (Ter verdediging: hij is jarig op Kerstavond, dus wie zou er in godsnaam komen opdagen? Ik heb t gecompenseerd door een knalfeest te geven op 24 juni, toen hij anderhalf werd. Hij heeft toen 9 knakworsten gegeten en 3 ijsjes.)

3
Flesjes melk gewoon met warm water uit de kraan
Toen Morris eenmaal 4 maanden was, ging ik echt niet meer eerst het water koken en dan weer laten afkoelen. Huppekee – gewoon wat warm water uit de kraan. Of koud water met een scheutje gekoot, poeder erbij, klaar. (Felix kreeg geloof ik alleen gekookte Evian!)

4
Accepteren dat je moe bent
Ik had geen zin om elke dag weer dutjes te doen als Morris eindelijk lag te slapen. Ik dacht gewoon: oké, ik ben moe. Nou, dan ga ik vanavond vroeg naar bed. Dutjes vond ik zo’n tijdverspilling worden.

5
Vergeten op de schrijven welke lieve woordjes ze gebruiken
We hebben een heel document met Felix-woordjes. Busketti (spaghetti), koeie (koffie) en botuma (boterham) –  ze staan er allemaal op. Woordjes van Morris? Geen idee. En ik zit er gewoon middenin nu, dus het is nog niet te laat.

6
Geen tijd voor rust en regelmaat
Felix lag altijd stipt om half acht in bed. Waar we ook waren, hoe leuk het ook was, we gingen om zeven uur weg. Morris moet het doen met een rommeliger bestaan: we zijn regelmatig pas om half tien thuis. (Hij was zelfs een keer tot half twaalf op!)

7
Héél af en toe een boekje
Die arme Morris! Twee keer per week hooguit lees ik hem nu voor, terwijl ik bij Felix elke dag drie boekjes voorlas. Maar ja, nu moet ik vaak in mijn eentje twee kinderen in bed leggen. Erg! Want Morris vindt het zo leuk: ik leg er drie neer en dan mag hij kiezen welke we eerst lezen. Voornemen: dat weer oppikken, voor elke dag.

8
De deur uitlopen zonder billendoekjes
Er zwerft altijd wel een luier onderin mijn tas. Soms vraag ik aan medeouders op straat of ze een billendoekje hebben, maar meestal gebruik ik onderweg gewoon wc papier. Dat betekent natuurlijk wel: in bad vanavond!

9
Al vanaf 1 jaar limonade
Felix kreeg pas toen 3 jaar zijn eerste appelsap, maar alleen biologische! En dan verdunde ik het ook nog met een heleboel water. Met een grote broer is het gewoon niet te doen: een van Morris’ eerste woordjes was limonade.

10
Oeps – iets te veel beeldschermen
Alleen op zaterdag en zondagmorgen, dat was ooit onze regel. Maar nu gaat Felix om 5 uur op zijn Nintendo, tv-kijken of op de computer. En dan weet Morris: als ik nu heel ga gillen mag ik op de iPad.

11
De babyfoon uitzetten als hij huilt
Het eerste jaar troostte ik Morris altijd als hij huilde, daarna vond ik dat hij het zelf kon oplossen. Gelukkig slapen we best ver van de kinderen, dus als de babyfoon uit is, hoor je het alleen nog als het menens is.

12
Me even schuldig voelen als toen
Als ik nu terugkijk naar die eerste keer, deed ik het keurig. Alleen voelde ik me toen voortdurend schuldig. Nu ook, maar dan terecht. Zonde van die eerste keer!

Ik zal mijn leven beteren, jongens.

Elke week een fijn mailtje van ons?
[wysija_form id=”6″]

In deze video vertellen Barbara, Femke en Vala je de dingen die je niet wist over bevallen.

 

Geschreven door
More from Barbara van Erp

Als je weet dat het je laatste kind is (afscheid van baby Morris)

Barbara mist baby Morris nu al. En ze weet: hierna komt er...
Lees verder

2 Comments

 • Hahaha zo herkenbaar…. Vooral t voorlezen….. Precies hetzellfde hier, en de jongste vind de boekjes ook zo leuk! Voornemen voor iedere dag…. Net als de oudste nog steeds trouw krijgt

 • Enig Barbara, wat een leuke stijl heb je!!
  Ik reageer nu op de 12 dingen die, …..( door Charlot natuurlijk)

  Maar ik vind de hele opzet en inhoud van jullie hele web hartstikke leuk!!!

  Veel Succes ermee!!!

  Zal hem doorgeven aan onze vrienden voor hun kinderen!

  Veel liefs Lies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.