18 Banen die elke moeder ook makkelijk aankan

12.04.2020 05:00

Ken je dat gevoel, dat je als moeder wel tig verschillende banen tegelijkertijd uitvoert? Deze banen kunnen we dus ook allemaal makkelijk aan (en waar moeder staat kan uiteraard ook vader worden ingevuld).

LEES OOK: Moeders, werken doe je niet alleen maar voor het geld

Kok
Je kroost driemaal daags een gezonde maaltijd voorschotelen, het is niet niks. En dus kook je je een slag in de rondte, bak je tussendoor nog even cupcakes voor de verjaardagstraktatie, vul je lunchtrommels en pureer je fruithapjes alsof je leven ervan afhangt.

Mediator
Als er één ding is waar broertjes en zusjes goed in zijn dan is het wel ruziemaken. Als moeder moet je bijna een graad in Conflictbeheersing hebben om keer op keer weer te bemiddelen tussen de strijdende partijen.

Vertaler
Vanaf de eerste seconde is jouw baby afhankelijk van jou en zul je uit de allerkleinste signalen moeten interpreteren wat hij wil en nodig heeft. Zodra je hummel gaat brabbelen is het zaak uit dertien aaneengeregen medeklinkers toch één logisch woord te ontwarren. En dat, al zeg je het zelf, is best een knap stukje vertaalwerk.

(nacht)Zuster
De eerste jaren zijn kinderen best vaak ziek. Dan zijn het doorkomende tandjes, dan weer een aanhoudende neusverkoudheid en ook de oorontsteking duikt graag op bij de allerkleinsten. Hier kom jij in beeld; als volleerd zuster kom je in actie met troostende woorden, knuffels,zalfjes, druppels, paracetamol, Vicks vaporub, hoestdrank en sinaspril. Ook ‘s nachts – vóóral ‘s nachts eigenlijk.

Taxi
Als je geld zou krijgen voor alle uren die je doorbrengt terwijl je onderweg bent naar crèche/school/bso/nso/ballet/muziekles/zwemles en feestjes zou je nu aan het rentenieren zijn op Barbados.

Psycholoog
Als moeder ken je je kind als geen ander en heb je aan één blik of zucht genoeg om te weten dat er iets mis is. En daar komt de psycholoog-in-jou aan de orde. ‘Wat is er schat? Wil je erover práten?’

Handenarbeidjuf
Hoogstwaarschijnlijk gaan je kinderen het leuk vinden iets creatiefs te doen met hun handen: verfen, knippen, plakken – you name it. Klein detail: die mini-handjes kunnen het zo leuk bedachte knutselwerk meestal nog helemaal niet zelf uitvoeren. En daar kom jij in beeld. Jij wordt geacht het gehele stappenplan hoe ‘rozen-te-fabriceren-van-een-eierdoos’ en ‘pinguins-van-een-colafles’ tot in de puntjes te beheersen. Succes!

Zangeres
Of je het nu kunt of niet, zingen zul je als moeder. Van ‘Cowboy Billy Boe’ tot ‘Let it go’ en van ‘In de maneschijn’ tot ‘Klaar voor de start’ – jij beheerst het hele muzikale assortiment- met bijpassende gebaren uiteraard.

Publieksopwarmer
Ken je ze, die mensen die het publiek vóór een show opzwepen om lekker los te gaan met klappen en joelen? In de kern ben jij eigenlijk ook zo iemand, als moeder. Als je kind zijn bed niet uit wilt, haal je alle trucs uit de kast om je kleine chagrijn enigszins gemotiveerd te krijgen en als hij huilt, begin je keihard te zingen of te dansen om weer een lach op zijn gezicht te toveren.

Vuilnisman
Deze spreekt voor zich, toch?

Was-professional
Ongelooflijk hoeveel was kleine kinderen produceren. En dat begint al als ze net de baarmoeder uit zijn en ieder rompertje na drie seconde onder spugen. Wassen, daar zou je een fulltime job van kunnen maken. Eentje die nooit stopt.

Interior designer
Je wilt toch dat je kind er een beetje leuk bij zit in zijn kamertje. Dus maak je een plan van aanpak en bijt jij je helemaal vast in die perfecte kinderkamer, waar het behang terugkomt in de lamp en je je zelf, niet gehinderd door enig creatief talent, waagt aan die artistieke muurschildering.

Kapper
Zeker als je een meisje hebt zul je nogal eens uitvoerig met de borstel in de weer zijn. Wat ze vaak helemaal niet trekken, want je doet ze pijn/het is niet mooi/het elastiekje zit te strak. Deze job vergt enorm precisiewerk, een beheersing van diverse soorten vlechtwerk en een buslading aan geduld.

Styliste
Dit is by far één van de leukste banen, je kind kek aankleden. Er is weinig bevredigender dan jouw lieveling te zien shinen in de door jou zorgvuldig bij elkaar geshopte outfit met bijpassende schoentjes.

Serveerster
Tot je kind pak ‘m beet 3 jaar is, zul je je kind bedienen. Hapjes, papjes, sapjes, je loopt wat af en aan, met hier en daar een brutale of ondankbare ‘klant’ die het hele zootje weigert te eten en onaangeroerd terugstuurt richting keuken.

Crècheleidster
Deze voer je vooral uit als je kinderen, bijvoorbeeld op een woensdagmiddag, allebei een vriendje meenemen en het buurjongetje opeens ook spontaan op de stoep staat, waardoor jij plots met vijf kinderen zit opgescheept. Of als je een verjaardagsfeestje organiseert en het huis gevuld is met acht joelende koters. Dát zijn de momenten dat je toch al niet geringe respect voor de crècheleidster met sprongen tegelijk groeit.

Politicus
Als moeder krijg je te maken met mede-moeders. Vaak heel leuk, soms wat minder. Om dan tóch politiek correct te blijven (je komt elkaar immers elke dag weer tegen op het schoolplein en wie weet worden net jullie kinderen best friends forever) moet je over een behoorlijk potje politieke skills beschikken.

Professioneel gokker
Iedere keer dat je kind iets stouts maar megakomisch doet en je pedagogisch verantwoord wilt reageren (lees: niet lachen), zul je ‘m weer moeten inzetten: de pokerface.

Lees ook: De dingen die je mag doen als je na je verlof weer op je werk verschijnt.