23 Momenten dat kinderen het geld uit je zakken kloppen

06.04.2017 05:00
23 Momenten dat kinderen het geld uit je zakken kloppen

Kennen jullie dat? Dat je toch echt dacht dat je een baan had, maar dat je geld op is lang voordat de maand is geëindigd en je nieuwe salaris wordt gestort? En dat je toch echt zeker niks voor jezelf hebt gekocht? Nou, dat dus. Dit zijn de momenten dat je kinderen het geld uit je zakken kloppen.

Lees ook: Marcel; Baby’s zijn niet duur behalve als je je heil zoekt in kinderconcept-stores!

Lieve moederconsumenten. Weten jullie hoeveel geld je uitgeeft aan je kind totdat-ie 18 is? Houd je mobieltje even goed vast, want het is me een Dagobert Duck-pakhuis vol: ergens tussen de 70.000 en 130.000 euro. Laten we dat even middelen op een ton. Een ton! Kanonnen. Daar kun je ook een heleboel andere dingen voor kopen. Maar goed. Doen we niet. Want onze kinderen zijn onze bloedjes, dus die krijgen alles wat hun hartje begeert. Toch? Nou. Precies. Maar soms vind ik het wel frustrerend hoor, al dat geld, dat in rook opgaat. Dit zijn 23 momenten dat die gewiekste schatjes het geld uit je zakken kloppen. Noteer ze alvast in je agenda, dan ben je er vast op voorbereid!

 1. Week 20 van de zwangerschap
  Is je kind zelf nog niet lijfelijk aanwezig, maar zodra die echo goed is en geslacht van de baby bekend, kan-ie lóóós met kleertjes, apparaten, matching meubels voor de kinderkamer
 2. Week 1 na de geboorte
  Want dan blijken die pakjes 56 veel te groot, en moet er alsnog 50 of kleiner worden aangeschaft. En dat 50 dan maar één dag past, en je toch nog meer 56 nodig hebt. Mindfuck!
 3. Week 2 na de geboorte
  Komen alsnog de borstkolf, borstcrème, borst-alles van pas. En jij maar denken dat borstvoeding goedkoper was dan pakken Nutrilon. Right…
 4. Na tien weken verlof
  Ga jij fluks aan het werk, mag je de helft van je baan afstaan aan opvangkosten. Nou ja, niet helemaal, maar het is een flinke aderlating, die crèche.
 5. De eerste lach
  Schijnt dus zo te zijn, dat alle ouders geld uitgeven zodra ze de eerste lach van hun kind hebben opgevangen. Hoe dat psychologisch werkt, geen idee, maar we schijnen het en masse te doen.
 6. De eerste stapjes
  Weet je wel hoe teer kindervoetjes zijn? Daar moeten goede schoentjes om. Goede schoentjes. Geen meuk. Dure, degelijke leren schoentjes. Jouw prins(es) zal mooie, dure schoenen. Al kosten ze evenveel als drie paar voor jou bij elkaar.
 7. Een maand na de eerste stapjes
  Want dan zijn die podologisch verantwoorde maat 20 schoentjes alweer te klein. Serieus?!?! Hoe dan?!?! Die voeten groeien sneller als kool, ik zweer het je.
 8. De eerste verjaardag
  Een designertaart, een heleboel eten en drinken voor gasten, een bijzonder cadeau: hoe nuchter ook, je gaat voor de bijl. Ja, jij ook. Wacht maar af.
 9. Elke keer als je je kind opmeet en een streepje zet op de muur
  En tot je schrik ontdekt dat je kind 6 centimeter is gegroeid en al 2 centimeter geleden een heel nieuwe garderobe had moeten hebben. Aiaiai, vandaar dat-ie zo klaagde over zijn schoentjes (niet verder vertellen).
 10. Elke wisseling van het seizoen
  Want ook dan moet de garderobe aangevuld, bijvoorbeeld met luchtige jasjes, slippers/sandalen/T-shirtjes etc. Met dat bontjasje en die snowboots kom je op een gegeven moment echt niet meer weg…
 11. Na de reclame op tv
  Willen die inhalige krengen ook opeens Twoozies, Cars en peperduur Lego… En net zolang smeken tot jij je tablet erbij pakt…
 12. In de supermarkt
  Die uitgenaste supermarktinrichters ook die louter meuk op peuter-ooghoogte zetten. Voor je het weet is je karretje gevuld met koekjes verpakt in Dora-doosjes en toetjes die zo chemisch zijn dat ze licht geven.
 13. De eerste schooldag
  Want: nieuwe tas, nieuwe outfit, nieuwe gymkleren, nieuwe drinkbekers en trommeltje.
 14. Elk verjaardagspartijtje
  Neem een advies van mij aan: koop alvast een pallet Playdoh voor je kind naar school gaat. Playdoh is al-tijd goed. En in palletprijs (bij de Action) best te betalen.
 15. Als je boodschappen bestelt online
  En de dure luiers weer in de Bonus zijn. Scheelt twee tientjes, maar stiekem ben je wel 65 euro verder aan luiers…
 16. Je dreumes je tablet weet te bedienen
  En per ongeluk-expres 54 smurfen aanschaft op jouw creditcard, maar niet doorheeft dat je per smurf een euro af moet tikken (waargebeurd verhaal mensen, waargebeurd)
 17. Bij elk gezinsuitje
  De grootste geldmagneet. Want dan betaal je je blauw aan toegangsprijzen, ijsjes en patatjes tussendoor en op de terugweg een rondje tanken. Man, hoe doen mensen dat? Vaker dan eens per jaar naar de Efteling? Echt werkelijk een luxeproduct van heb ik me jou daar…

18 t/m 23: Omdat ik je niet te veel wil laten schrikken, de volgende momenten even in een notendop, da’s voor later, voor later: 18. Als je kind gaat sporten, 19. Een nieuwe hobby krijgt 20. Op muziekles gaat 21. Een echte eigen kledingsmaak krijgt. Daarmee bedoel ik; bezwijkt voor de druk van de groep, die besloten heeft dat dat peperdure merk helemaal de bom is 22. Als je kind verkering krijgt 23. Eigen vervoermiddelen zoals fietsen, brommers, auto’s aangeschaft dienen te worden…

En dan ben ik vast nog een hoop vergeten/verdrongen….

Lees ook: Geen geld voor zielige kinderen. Maar; waar is het dan gebleven?

Nog meer lezen van Franke? Volg haar dan op Instagram