5 goede redenen om tóch elke avond een verhaaltje voor te lezen!

19.09.2015 18:30

De avondspits zit er ein-de-lijk op. Het is je gelukt om die sperzieboon, halve tomaat en twee doperwten erin te krijgen – ‘Nee, dat zijn geen groenten. Het is een gezichtje, heel vrolijk, kijk maar.’ De pyjama’s zijn aangetrokken, de tandjes gepoetst. En de plofbank, waar jij zo heel diep in weg gaat zakken, knipoogt al naar je. Voeten op tafel, niets meer aan doen. Maar dan komt ‘ie: ‘Mam, lees je nog een verhaaltje?’ Krista geeft vijf goede redenen om – ook al moet je dat verhaaltje uit je tenen halen – toch ‘ja’ te zeggen.

 1. Je kind leert nieuwe woordjes
  Van voorlezen leert je kind nieuwe woordjes. Toch fijn als je geen kindergeheimtaal meer hoeft te ontcijferen, omdat je kind steeds beter in echte woorden kan zeggen wat hij wil of wat er aan de hand is. ‘Kakka, kakka?’ ‘Ja, het eendje doet ‘kwak, kwak’ O, wacht, je hebt gepoept…
 2. Je kind leert dingen beter begrijpen
  Daarover gesproken: met boekjes kun je ook van alles uitleggen. Dat je ook op de WC kunt poepen bijvoorbeeld. Naast boekjes over zindelijkheid zijn er ook boekjes over naar het ziekenhuis gaan, de dood, of andere dingen waar je kind bang voor kan zijn, tegenop ziet, of gewoon meer over wil weten.
 3. Je kind leert beter luisteren
  Om naar een verhaaltje te kunnen luisteren, moet je kind stil zijn, naar jou luisteren en zich concentreren op wat jij zegt. Hele handige vaardigheden, toch?
 4. Je kind krijgt meer fantasie
  Te leuk als je kind weer met een of ander onmogelijk knutselwerk of fantasieverhaal thuis komt. Een geldmachine, zodat jij nooit meer hoeft te werken. Of twee vleugels op zijn rug plakt, omdat hij nu toch echt wel eens naar de maan wil vliegen. Verhaaltjes stimuleren de fantasie van je kind en in ruil daarvoor krijg jij dit soort leuke genietmomentjes.
 5. Je kind komt tot rust 
  Als je altijd een verhaaltje leest voor het slapen gaan, zorgt dit voor een vast bedritueel. Pyjama’s aan, tandjes poetsen, verhaaltje en dan slapen gaan. Waardoor dat laatste gelijk een stuk beter lukt. Toch fijn als er geen kindjes in pyjama’s meer langskomen die ‘ik kan niet slapen…’ zeggen en jij gewoon in je plofbank kunt blijven zitten.

En verder is voorlezen natuurlijk gewoon leuk! Het wordt nu nog leuker want Me-to-We mag 5 exemplaren van het nieuwe voorleesboek Sem & Hammie van Krista weggeven! Stuur een mailtje naar info@clavisbooks.com om er een te winnen, o.v.v. Winactie Sem & Hammie. Doe dit voor 26 september. Het boek is natuurlijk ook gewoon te koop via de boekhandel of via internet.