Allergieën voorkomen? Alle baby’s aan de pinda’s!

13.01.2017 04:55
Allergieën voorkomen? Alle baby's aan de pinda's!

De kans is groot dat jou altijd verteld is dat je moet oppassen met je kinderen bepaald voedsel te geven. Zoals bijvoorbeeld pinda’s, aardbeien, of ei. Omdat te vroege blootstelling de ontwikkeling van allergieën in de hand kan werken. Nu komen wetenschappers daarop terug. En zeggen juist het tegenovergestelde.

Toen mijn oudste twee kinderen baby’s waren, was ik enorm voorzichtig met wat ik hen te eten gaf. Er was mij namelijk geleerd dat dat noodzakelijk was. Absoluut geen vast voedsel voor het eerste half jaar voorbij was, geen citrusvruchten voor ze negen maanden oud waren en pinda’s en andere noten zeker het hele eerste jaar mijden als de pest. Omdat het risico allergisch te worden op de loer lag, of een kind zelfs zou kunnen overlijden aan een prematuur boterhammetje met pindakaas. Het klamme zweet brak me al uit bij het idee, dus ik was altijd redelijk hysterisch over wat er in die mondjes ging. Nu, vier jaar later, heb ik weer een baby en kwam ik erachter dat ik eigenlijk slecht bezig ben, omdat die met vijf maanden nog steeds alleen maar melk drinkt. Althans, als ik de nieuwste wetenschappelijke inzichten mag geloven.

Lees ook: Waarom voedselallergieën bij kinderen niet altijd een hypegevoelig fenomeen zijn.

Het Amerikaanse National Institute of Allergies and Infectious Diseases kwam onlangs namelijk naar buiten met nieuwe richtlijnen op het gebied van jonge kinderen en allergieën, waarin onder andere staat dat hoe eerder baby’s blootgesteld worden aan pinda’s, hoe beter. Kortom: kom maar door met de Calvé. Want, zeggen de wetenschappers, er is een korte periode in het jonge mensenleven waarin het lichaam meer geneigd is nieuw voedsel te tolereren, ipv er afwijzend op te reageren en daar moet je gebruik van maken. Door het lichaam op dat moment te voeden met onbekende dingen, leer je het om deze accepteren en er dientengevolge niet allergisch op te reageren. Dat geldt dus niet alleen voor pinda’s, maar ook voor bijvoorbeeld eieren of bepaalde vruchten waarvan altijd werd aangenomen dat ze niet geschikt waren voor jonge kinderen. Juist. Even omschakelen, ouders.

Voor mij in ieder geval wel, want nu moet ik het dus opeens weer helemaal anders doen. Mijn babydochter is ruim vijf maanden oud en krijgt nog steeds alleen maar melk. Omdat ik het altijd zo gedaan heb en er bij mij ingeramd is dat te vroeg beginnen met vast voedsel me een allergisch, eczemerig kind zou opleveren. Ik héb trouwens een allergisch, eczemerig kind: mijn oudste dochter, die ik dus altijd angstvallig weg heb gehouden van alles wat ook maar op een pinda of een aardbei léék. Gelukkig hebben we voor haar nooit met een epi-pen op zak hoeven lopen, maar daar was dan ook alles mee gezegd. De eerste drie jaar van haar leven was mijn dochter eigenlijk niet echt een kind, maar meer een soort wandelende, ontstoken, gele korst. En dan ga ik me nu toch afvragen: was dat anders geweest als ik minder voorzichtig was geweest met eten?

Wetenschappelijke inzichten veranderen met de jaren en als het gaat om het verzorgen en opvoeden van kinderen al helemaal, lijkt het. Want wat bij je eerste kind nog een absolute must was, blijkt dan bij je tweede altijd opeens heel anders te moeten. Tja, wat moet je daar nou mee? Ik heb een zoon die overal tegen kan, een hevig allergische dochter en een baby waarvan we het nog niet weten. Zou het wel of niet ontwikkelen van een allergie dus misschien vooral persoonsgebonden zijn, veel meer dan afhankelijk van hoe snel je je kind een kiwi door z’n strot probeert te duwen? En, wat is voor mij en mijn baby’tje nu wijsheid? Want, ook al wordt het aangeraden door de knappe koppen van de wereld, ik geloof niet dat ik mijn dochtertje morgen een boterham met pindakaas voor ga schotelen. Maar misschien doen we dan toch maar eens een voorzichtig bordje pap. Daar zal ze wel niet direct een anafylactische shock van krijgen, ook al is ze nog geen half jaar oud. En het idee dat ik de potten Calvé dit keer dus niet in een vergrendelde kluis met hangslot hoef te bewaren is ook wel geruststellend. Want al die voedselgevaren: daar krijg ik uit pure angst dus spontaan eczeem van.

NB: Voor het geval mensen denken dat wij aanraden om baby’s en kleine kinderen pinda’s te voeren: kalmte alleen kan u redden. Neemt u de zin ‘Alle baby’s aan de pinda’s’ vooral niet te letterlijk. Wij zijn ons terdege bewust van het feit dat baby’s en kleine kinderen in dergelijk klein voedsel kunnen stikken. Zet uw baby dus vooral geen bakje studentenhaver voor. Af en toe een (klein!) likje pindakaas schijnt na de eerste vier maanden echter niet de doodzonde te zijn die het altijd was. Ontwikkelt uw baby toch een allergie? Me to We kan niet aansprakelijk gesteld worden. Maar biedt wel goede tips op het gebied van eczeembestrijding.

Lees ook: Dingen die je mijn kinderen echt niet meer mag geven.