Als de ouders het niet doen, dan de school maar? Hier komt de ‘gezonde leraar’!

gezonde leraar, ongezond
De jeugd van tegenwoordig, waar moet het heen met die kinderen? Ze worden alsmaar ongezonder en dikker, de Marsen en flesjes cola puilen de broodtrommeltjes uit. Daar moet iets aan gebeuren, want voor je het weet zitten we met een generatie obese sporthaters die denkt dat Doritos in de Schijf van Vijf staan. Daarom gaan Pabo’s nu leerkrachten opleiden die kinderen weer gezond moeten maken. Ruim baan voor de gezonde leraar!

Hoewel in de maatschappij het belang van gezond eten en veel bewegen steeds vaker benadrukt wordt, is de realiteit dat heel veel kinderen behoorlijk ongezond door het leven gaan. En ook al denken ouders vaak dat ze het allemaal heel goed doen, in de praktijk valt dat best wel tegen. Kinderen drinken teveel zoete dranken en eten vet voedsel, brengen teveel tijd achter de iPad door en spelen steeds minder buiten. En ook op scholen wordt er tot op heden nog maar sporadisch echt iets gedaan aan gezondheid en levensstijl. Want zeg nou zelf: met een half uurtje buitenspelen en één sportdag per jaar kom je er gewoon niet. Daar wil het onderwijs verandering in brengen met de ‘gezonde leraar’: een soort gymleraar op steroïden.

Lees ook: Stimuleer jij je kinderen hun bord altijd helemaal leeg te eten? Lees dan dit even!

Het stimuleren van een gezonde levensstijl gebeurt nu nog te ad hoc, vindt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Voor wezenlijk effect moet je op de lange termijn aan de slag en daar kunnen scholen, samen met ouders, een slag in slaan. Als de pizzapunten, boterhammen met hagelslag en de pakjes Fristi uit de broodtrommels komen (en dat is vaker regel dan uitzondering), is het zaak dat de leraren met hun volle gewicht aan de noodrem gaan hangen. Aan de Hogeschool Leiden leren Pabostudenten hoe ze ouders kunnen betrekken bij het onderwijzen in gezondheid. Daarnaast krijgen ze colleges die gericht zijn op het stimuleren van kinderen om te bewegen, naast de normale gymles. Bijvoorbeeld met een actief ‘spel van de week’ voor tijdens de pauzes op het schoolplein, of ‘beweegtussendoortjes’ tijdens de lessen. De ADHD’ers kunnen hun hart ophalen, zullen we maar zeggen.

De gezonde leraar moet een pionier op school worden. Niet alleen de leerlingen, maar ook de leerkrachten moeten aangestoken worden door het gezondheidsvirus. Weg met de flesjes cola en koppen koffie op de tafels, water moet ervoor in de plaats komen! Zodra de zon schijnt, moeten de abacussen naar buiten gesleept worden voor het opsnuiven van de nodige vitamine D tijdens de rekenles en het moet maar eens afgelopen zijn met alle zoete traktaties en zakjes chips die er aan de lopende band worden uitgedeeld. Jong en oud aan de wortelsticks en trapstoelen, als de gezonde leraar er wat over te zeggen heeft! Op naar een verantwoorde generatie!

Uiteindelijk hopen scholen o.a. het aantal mensen met obesitas terug te dringen. Vorige week nog publiceerde het RIVM een rapport waaruit blijkt dat de gezondheid van mensen met rasse schreden achteruit gaat en als we dat willen tegen gaan, moeten we aan de basis beginnen, bij de kinderen dus. Iedereen moet de kans krijgen om gezond op te groeien en volgens het RIVM kunnen scholen daar een belangrijke rol in spelen. Ik vind het prima, zo’n gezondheidsfreak voor de klas. En ik wil de Terroristen ook best een bekertje groene smoothie meegeven, ipv limonade. Sterker nog, eigenlijk jammer dat ik zelf niet meer op school zit, want ik kan ook wel wat meer beweging en vitamines gebruiken. Misschien kunnen we het verder doortrekken en, naast de gezonde leraar, ook de gezonde werkgever in het leven roepen? Want anders zijn mijn kinderen straks topfit en zit ik zelf nog steeds met mijn broodtrommeltje vol Marsen op mijn werk. En daar kom ik dan natuurlijk niet meer mee weg.

Lees ook: Laat ze lekker vies worden. Dat is juist gezond!

Elke week een fijn mailtje van ons?
[wysija_form id=”6″]

(Bron: Algemeen Dagblad)

Geschreven door
More from Vala van den Boomen

Terrible Two’s? 10 Redenen waarom een 3-jarige peuter veel erger is

Gaat je kind richting de twee jaar, dan krijg je van alle...
Lees verder