Afschuwelijk… Hoe een agent moest toezien hoe een peuter stikte in een druif

20.01.2016 04:55

Een ongeluk zit in een klein hoekje, zeker met kinderen. Natuurlijk, we weten het allemaal wel, maar toch ga je ervan uit dat het jou niet zal overkomen. Totdat het wel gebeurt… Zoals de ouders van een peuterjongetje uit Purmerend, die om het leven kwam, omdat hij stikte in een druif.

Het vreselijke verhaal kwam vorige week opeens in het nieuws toen de politie-agent die erbij was deze aangrijpende gebeurtenis uit zijn carrière deelde op Facebook. Hij vertelt hoe hij op een zaterdagmiddag een melding kreeg van een kind van nog geen 2 jaar dat dreigde te stikken in een stuk fruit. Bij aankomst in het huis van het jongetje, bleek dat er een druif vast was komen te zitten in zijn luchtpijp. Waarschijnlijk had hij deze van zijn oudere broer gekregen en was het kind te klein om zich te realiseren dat hij het vruchtje kapot had moeten kauwen.

Lees ook: Scènes uit een zaterdagochtend (9 ongelukken in één kwartier).

“Hij lag bewegingsloos op de bank, met blauwe lippen” vertelde de agent. In een poging de luchtpijp van het kind weer vrij te maken, probeerde hij van alles. De Heimlich-manoeuvre, met zijn vingers de druif uit zijn keeltje vissen, maar het mocht allemaal niet baten. Ook de pogingen van ambulancepersoneel liepen op niets uit. “Sorry mannetje, ik kan je niet meer helpen” zei één van hen op een gegeven moment en het kind stierf voor de ogen van zijn machteloze moeder.

Een druif…een stomme, kleine druif kan een kind het leven kosten. Je moet er toch werkelijk niet aan denken dat het jou overkomt? Maar er komen jaarlijks vele kinderen in het ziekenhuis terecht door verslik en stikincidenten. Dingen waarvan je het niet zo snel zou verwachten, kunnen een aanzienlijk gevaar vormen voor je kind als het dat in zijn mond stopt. Fruit is weliswaar meestal zacht, maar het kan gemakkelijk vast komen te zitten in de luchtpijp, als er niet goed op gekauwd wordt. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor cherrytomaatjes, knakworstjes en wortels. Snijd deze daarom ALTIJD door midden voor kinderen onder de 5 jaar.

Echt, een ongeluk zit een klein hoekje en voor je het weet zit je op de EHBO met een paars aangelopen kind. Ja, óók als jouw kind meestal alles heel goed kauwt en je je een slag in de rondte Rapley’t met je baby, want je weet maar nooit wanneer er iets verkeerd schiet, of je peuter per ongeluk een keer struikelt met een bosbes in zijn mond. Doorsnijden dus die hap, dan weet je zeker dat je nooit hoeft mee te maken wat die agent uit Purmerend waarschijnlijk nooit meer van zijn netvlies krijgt.

Lees ook: Top 10 van dingen waar je kind in kan stikken (dus pas op!).